Pahor u drugom krugu sa Šarecom

Na predsedničkim izborima u Sloveniji, prema rezultatima na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Borut Pahor osvojio je 47,07 odsto glasova, zbog čega će ići u drugi krug sa gradonačelnikom Kamnika Marjanom Šarecom, koji je osvojio 24,97 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija. Izlaznost je bila 43,57 odsto.

Nakon što su preliminarni rezultati pokazali da mu nedostaje tri odsto glasova za pobedu u prvom krugu, Pahor je rekao da će biti potreban zaokret, prenosi slovenačka agencija STA.

"Bili smo spremni za ovaj ishod od samog početka. Mislim da ću pobediti, ali ću morati naporno da radim sve do samog kraja", rekao je Pahor u svojoj prvoj izjavi kada je stigao u štab svoje kampanje u Ljubljani.

Pahor je rekao da je to, u trenutnim okolnostima kada je poverenje u političare veoma malo, "veoma ohrabrujući rezultat".

Prema njegovim rečima, on će se fokusirati na to da pokaže biračima da je najbolji čovek za predsednika i izrazio nadu da će se kampanja za drugi krug fokusirati na budućnost.

Prema rezultatima, na trećem mestu po osvojenim glasovima našla se Romana Tomc sa 13,74 odsto glasova, dok je ostalih šest kandidata osvojilo manje od 10 odsto glasova.

Podaci izlazne ankete TV Slovenije su prethodno pokazale da je Pahor osvojio 56,2 odsto glasova izašlih birača. Na drugom mestu je, prema tim podacima, sa 22,5 odsto glasova bio župan Kamnika Marjan Šarec.

Drugi krug predsedničkih izbora održava se 12. novembra.

Šeste izbore za predsednika Slovenije, od osamostaljenja, obeležila je rekordno niska izlaznost. Možda je za to zaslužno i loše vreme, jer je u većem delu zemlje padala kiša.

Izbori u Sloveniji protekli su bez nepravilnosti.

Funkciju predsednika Slovenije, od 1991. godine do sada, obavljali su Milan Kučan u dva mandata, Janez Drnovšek, Danilo Tirk i Borut Pahor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво