Kurc i Štrahe vodili "veoma pozitivne razgovore"

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca i Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea imaju veoma bliske stavove o mnogim pitanjima, što su pokazali i prvi razgovori.

Pobednik na parlamentarnim izborima Kurc započeo je juče razgovore najpre sa najmanjim parlamentarnim strankama, a danas se sastao sa Štraheom.

Kurc je posle izbora najavio da će voditi razgovore sa svim partijama zastupljenim u parlamentu, te da će tek posle njih odlučiti s kim će u koalicione pregovore.

Međutim sve ukazuje na to, kao što se i pretpostavljalo na osnovu izbornih rezultata i podudaranju stavova, da će koalicione pregovore voditi OVP upravo sa FPO.

Posle razgovora su Štrahe i Kurc imali samo reči hvale jedan o drugom.

Istakli su, u izjavi novinarima, da su imali "veoma pozitivne i dobre razgovore", a Štrahe je izrazio uverenje da će biti pozvan na koalicione pregovore.

"Štrahe zastupa stranku koja je na izborima, takođe, značajno ojačala", podsetio je Kurc nakon sat vremena razgovora sa liderom FPO u sedištu narodnjaka.

Preneo je da je bilo manje govora o prošlosti i predizbornoj kampanji, već više o budućnosti.

"Konkretno je bilo reči da li postoje mogućnosti za saradnju", ukazao je Kurc dodajući da je razgovarano o sadržajima, i da ima osećaj da kod FPO postoji volja za promenama.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je FPO partner kojeg želi u budućoj vladi, te je ukazao da ima još pred sobom sutrašnji razgovor sa liderom Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijanom Kernom.

Kurc je ukazao da će nakon ovih razgovora biti neophodni dodatni pojedini dalji susreti ili telefonski razgovori pre nego što predsedniku države bude preneo stanje i objasnio dalje delovanje u pravcu sastavljanja vlade.

Štrahe je posle razgovora naveo da postoje slični, ali i suprotni stavovi između dve stranke, ako i crvena linija na obe strane.

Konkretne zahteve, kako je rekao, još nije preneo doskorašnjem ministru spoljnih poslova, dodajući da to ne bi bilo u redu u ovom trenutku.

Štrahe je podvukao da je FPO spreman da ozbiljno pregovora o budućoj vladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво