Lokalne vlasti i NVO traže zabranu skupa u Blajburgu

Više od šest meseci levičarske partije i nevladine organizacije u austrijskoj pokrajini Koruškoj traže zabranu skupa u Blajburgu jer, kažu, veliča revizionizam i okuplja neonaciste i one koji podržavaju NDH. I lokalne vlasti pridružile su se zahtevima za zabranu.

Uz granicu sa Slovenijom, u maglovitoj kotlini smestio se austrijski gradić Blajburg. Uspavan tokom cele godine, osim u nekoliko dana maja.

Na hiljade ljudi iz Hrvatske svake godine dolaze u Blajburg kako bi se sećali poginulih ustaša koji su stradali na kraju Drugog svetskog rata. Nemali broj među njima je na sebi je nosio obeležja pobeđene ideologije iz Drugog svetskog rata što je uznemiravalo lokalno stanovništvo, pa je policija kontrolisala učesnike skupa.

Međutim, od ove godine postoje pozivi da Blajburški skup treba potpuno zabraniti. Među njima su najglasniji predstavnici gradske vlasti.

"Nismo zadovoljni jer na skup pod pokroviteljstvom Hrvatske katoličke crkve komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata, dolaze ustaše i neonacisti iz cele Evrope. To nije nešto što ima smisla i hoćemo to da zabranimo", poručuje gradonačelnik Blajburga Boris Visočnik.

Kaže, neki učesnici skupa ostanu u gradu dva-tri dana a, za vreme skupa, meštani ne izlaze iz kuća i zatvaraju radnje.

"Nose stare ustaške uniforme, nažalost, po našem zakonu to nije zabranjeno. Imaju takođe značke koje pokušavaju da prodaju. To smo prošlog puta zabranili", navodi Visočnik.

Jedan od glavnih organizatora Blajburške komemoracije je bivši ministar kulture Hrvatske.

Zlatko Hasanbegović poručuje da svaka žrtva, bez obzira na kojoj strani pala, ima pravo na dostojan grob. A njihovi potomci i preživeli imaju pravo da obeleže te žrtve na način koji smatraju najprihvatljivijim", dodaje bivši hrvarski ministar kulture.

Ustaške oznake u Blajburgu, tvrdi, nose provokatori. Veruje da je inicijativa za zabranu skupa politička igra regionalne stranke Zelenih Austrije.

"Ja vam garantujem da austrijska država neće zabraniti komemoraciju u Blajburgu", kaže Hasanbegović.

Njegovom kolegi, istoričaru Hrvoju Klasiću, smetaju državničke poruke koje se odatle upućuju, ali i prećutkuju.

"Ja bih voleo da jednom neko ko tamo dođe i govori da osudi NDH i ustaški pokret kao takve, ali da kaže da žrtvama treba odati komemoraciju", navodi Klasić.

Skup u Blajburgu, osim u vreme premijera Hrvatske Zorana Milanovića, finansirao je Hrvatski sabor, a posećivali su ga brojni premijeri i predsednici. Ne i Franjo Tuđman.

Hasanbegović potvrđuje da Tuđman nikada nije bio na službenoj komemoraciji.

Sledeća blajburška komemoracija, ako ne bude zabranjena, biće održana u maju sledeće godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво