Putin šefu Sberbanke: Škrtice, reši problem "Agrokora"

Ruski predsednik Vladimir Putin na ručku s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na kom je bio i glavni direktor Sberbanke Herman Gref, interesovao za dug "Agrokora" ruskim bankama i da je poručio Grefu da ne škrtari i da reši taj problem, piše zagrebački "Jutarnji list".

Listu je, kako se navodi u tekstu, potvrđeno da je Putin u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi dug" Agrokora" prema ruskim bankama i dobio odgovor da je reč o 1,1 milijardi evra.

"A koliko godišnje zaraduje Sberbanka?", interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: "12 do 13 milijardi evra". Putin se na to nasmejao i rekao: "Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda". Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru rečima: "Pa u čemu je problem, rešite to odmah", prenosi Jutarnji.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske vlade.

"Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu da pregovaram u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam da posredujem kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju", navela je hrvatska predsednica.

Grabar Kitarovićeva je, kako dodaje list, ruskim domaćinima jasno rekla da država nije nacionalizovala "Agrokor" i da država ne može preuzeti na sebe dugove.

"Treba, međutim, omogućiti svima, pa i Sberbanci, da učestvuje u procesu koji je pred nama. Volela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose izmedu Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno nego korporativno pitanje. Reč je o funkcionisanju tržišne privrede, ali okolnosti su takve da je glavni cilj samog ''leks Agrokora'' bio da se osigura stabilnost ekonomije", dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Međutim, hrvatska predsednica smatra da u procesu postoje još određene nedoumice koje treba raščistiti i izrazila je želju da se i Sberbanka u to uključi.

Kada su je novinari u Moskvi pitali šta će biti ako se dokaže da je Sberbanka putem "Agrokora" učestvovala u pranju novca, odgovorila je da onda institucije treba da preuzmu inicijativu. "U to politika ne sme da se meša, i o tome neću da spekulišem", rekla je Grabar-Kitarovićeva, navodi Jutarnji list.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 21. okt 2017, 03:41)
Dijaspora [neregistrovani]

@Разочарење

da li to stvarno verujes, ne hrvatskim novinama nego da ce jedna banka da oprosti 1,1 milijardu dolara nekome i da Putin moze da naredi profitalnoj banci da se oprosti dug, pa jel ti znas koliki je red duznika u toj i bilo kojoj banci? Zamisli kada bi tako banke oprastale dugove?
Ne mogu da verujem da ima ljudi koji su ovu vest shvatili ozbiljno?!

(petak, 20. okt 2017, 22:33)
Манојло [neregistrovani]

разочарење

Нама послао старе мигове, а хрватима опрашта дуг од 1.1 милијарду долара. То се захваљује што хрвати уче украјинце, како да подаве Русе у Украјини. Или што су дошли на границе Русије у оквиру НАТО.

(petak, 20. okt 2017, 17:38)
anonymous [neregistrovani]

Zelenastvo

Kako to da strane Banke zaradjuju milijarde a nase sve pozatvarali.