Poziv Putinu da poseti Hrvatsku

Ruski predsednik Vladimir Putin i hrvatska predsednica Kolina Grabar Kitarović sastali su se u Sočiju, prvog dana njene posete Rusiji, a nakon toga potpisan je niz zajedničkih akata između dve države koji bi trebalo da poboljšaju odnose dveju država, javila je Hina, dok zagrebački "Jutarnji list" konstatuje da je pedsednica na prijem kod Putina čekala 45 minuta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je razgovore sa hrvatskom predsednicom ocenio konstruktivnim i istakao da je "Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu".

Predsednik Rusije rekao je novinarima da je sa hrvatskom koleginicom razmotrio konkretne mere za poboljšanje uzajamne saradnje, naročito privredne veze.

"Razmotrili smo nove inicijative kojima bismo stimulisali naše veze, između ostalog u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih firmi u trećim zemljama", rekao je Putin, uz ocenu da u ovoj godini postoje, kako je rekao, dobre mogućosti da se robna razmeni vrati na "pretkrizni period".

"Velike nade polažemo u privredni forum u Moskvi, a posebnu pažnju smo usmerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije", naveo je i dodao da sa svoje strane "Gasprom" osigurava gotovo polovinu potreba Hrvatske za prirodnim plinom, "Lukoil" ima razgranatu mrežu benzinskih pumpi, a ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske.

Valja napomenuti, kazao je ruski predsednik, da su se hrvatske firme pridružile i izgradnji arktičkog tankera, a ruska "Sberbanka" i VTB učestvuju u finansijskom oporavku koncerna "Agrokor".

Kitarovićeva je zahvalila predsedniku Putinu na gostoprimstvu u Sočiju za koji je rekla da je podseća na Opatiju, "kolvku hrvatskog turizma i jednu od omiljenih destinacija ruskih turista na Jadranu".

"Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Danas je izražena želja za novom saradnjom te sam u tom duhu i pozvala predsednika Putina da zvanično poseti Hrvatsku, što bi ujedno bila prva zvanična poseta jednog ruskog predsednika našoj zelmlji", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Istakla je da je u razgovoru sa ruskim predsednikom utvrdila premise uspešne saradnje i ujedno je zahvalila Putinu na posredovanju oko rešavanja problema zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Inače, na sutrašnjem privrednom forumu u Moskvi nekoliko stotina firmi će diskutovati o potencijalnoj novoj saradnji, a istaknuto je i kako se hrvatska robna razmena povećana uprkos sankcijama.

"Rusija je pokazala želju da ulaže u energetski sektor u Hrvatsku, a ogledni primer toga je ugovor između 'Gasproma' i PPD-a o višegodišnjem snabdevanju plina za Hrvatsku", rekla je Kitarovićeva i dodala da ruskog predsednika upoznala sa inicijativom triju mora.

"Ovde valja naglasiti i da Rusija predstavlja i nezaobilaznog partnera u razgovorima o sigurnosti u svetu. Takođe, čvrsto verujem da će sprovođenje Sporazuma iz Minska dovesti do poboljšnja situacije u Ukrajini, što je u interesu Ukrajine, Rusije i svih ostalih evropskih država", rekla je Grabar Kitarović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво