Interpol: Džihadisti se vraćaju u BiH

Jirgen Štok, generalni sekretar Interpola izjavio je u Sarajevu da se, zbog povratka džihadista i njihovog poraza u Iraku i Siriji menja međunarodna i bezbednosna situacija, što, kako je rekao, zahteva od svih da bolje sarađuju i razmenjuju podatke.

Štok je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Draganom Mektićem, ministrom bezbednosti BiH i direktorima policijskih agencija u BiH, rekao da su pretnje od međunarodnog terorizma, organizovanog i sajber kriminala, veće nego ranije.

Štok je istakao da su pretnje složene i da nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama.

"Jedinice za sprovođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih pretnji i napada koji se dešavaju u svim delovima sveta, treba da koriste uspostavljene mreže policijskih agencija. Iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem", rekao je Štok.

Istakao je da su svi granični prelazi BiH priključeni na Interpolov sistem, što im omogućava pristup svim bazama podataka.

Mektić je rekao da je sa Štokom razgovarao o proširenju saradnje između BiH i Interpola i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sedište ove organizacije.

"Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbednosni izazovi unutar BiH. Pozitivno sam iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma", rekao je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Upozorio je, kaže, da će se sada, nakon poraza Islamske države, jedan broj onih koji su ratovali za taj kalifat vraćati u Evropu, pa i u BiH.

"Mislim da ćemo i na tom planu dobijati od Interpola određene analize i podatke", rekao je Mektić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво