Kriza Zelenih u Austriji, Ulrike Lunaček podnela ostavku

Nakon izbornog debakla i neulaska u novi saziv austrijskog parlamenta, Zeleni su upali u duboku krizu, a nosilac liste u predizbornoj kampanji Ulrike Lunaček podnela je ostavku. Isto je učinila i šefica stranke Ingrid Felipe.

Ingrid Felipe i Ulrike Lunaček, uz suze, saopštile su članovima partije odluku o ostavci.

"Neophodan je novi početak", kazala je Lunaček na konferenciji za štampu na kojoj je saopštila povlačenje sa svih političkih funkcija.

Ona je kazala da će "jedno vreme pauzirati".

Objašnjenje za debakl Lunaček nije imala, ali je priznala da je "bilo grešaka, koje treba analizirati".

Lunaček je istakla da su izbori bili odluka o jednom pravcu, zbog čega glasači nisu obraćali pažnju na teme kao što su Evropa, socijalna pitanja, ljudska prava.

Kazala je da je ovo najteža kriza Zelenih od ulaska u parlament pre 31 godine.

Poručila je da će ispoštivati obećanje i da se neće sada vraćati ni u Evropski parlament, ali nije isključila mogućnost da će se kandidovati na izborima za evropsku skupštinu.

Na čelo Zelenih stupili su zamenica gradonačelnika Beča Maria Vasilaku, kao i Verner Kogler.

Zeleni su doživeli debakl na izborima, nakon što je, pred predizbornu kampanju tadašnja šefica stranke Eva Glavišnig podnela ostavku, a tokom određivanja kandidata iz stranke istupio je najistaknutiji poslanik Peter Pilc, koji je formirao sopstvenu listu sa kojom je uspeo da pređe cenzus.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво