Parlament RS: Opozicija udaljena sa sednice, rasprava nastavljena

Sednica perlamenta Republike Srpske nastavljena je pošto je većina poslanika izglasala izbacivanje opozicije iz sale. Oni su duvajući u pištaljke pokušali da spreče ostale poslanike da se izjasne o dnevnom redu sednice.

U maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske nakon pauze večeras je nastavljena sednica poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Srpske.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je u maloj skupštinskoj sali, prema utvrđenom dnevnom redu, nastavljena sednica parlamenta kojoj prisustvuju 44 poslanika, prenose Nezavisne novine.

Istakao je da su iz Banjaluke večeras poslate ružne političke poruke i da su izazvani incidenti.

"Postoji koordinacija Saveza za promene iz Sarajeva kod ovog pravljenja incidenta u Narodnoj skupštini, ali opozicija će zbog toga pretrpeti štetu. Dužni smo da očuvamo parlament kao najveći zakonodavni organ", rekao je Stevandić novinarima.

Stevandić je dodao da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović imaju pravo da prisustvuju sednici parlamenta.

Poslanici će razmatrati Predlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Sednica se održava u maloj skupštinskoj sali jer su poslanici opozicije onemogućili rad u velikoj sali. Obezbeđenje parlamenta sprečilo je predstavnike opozicije da uđu u malu salu.

U Skupštinu RS su stigli Milorad Dodik, predsednik RS, i Željka Cvijanović, premijerka RS.

U nastavku zasedanja 22. redovne sednice Narodne skupštine RS ranije večeras izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada parlamenta.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, zašta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni uzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke, a neki od njih su seli za sto predsedavajućih.

Poslanici opozicije ranije danas ponovo su pokušali da blokiraju zasedanje 22. sednice Narodne skupštine RS tako što su kao i prethodni put izašli iza mesta gde sede predsedavajući Skupštine.

Oni su ustali sa svojih mesta, stali iza predsednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića i duvajući u pištaljke pokušali da spreče ostale narodne poslanike da se izjasne o dnevnom redu sednice.

Uprkos tome, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red.

Predlagači ove rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K.

Nije prihvaćen zahtev opozicije da u dnevni red skupštinske sednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Parlalment nije prihvatio ni zahtev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sednice, kao i odluka o stavljanju van snage odluke o razrešenju glavnog revizora Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je, nakon što je usvojen dnevni red sednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale.

Govedarica je naveo da opozicija mora pokazati otpor jer, kako tvrdi, vlast u Srpskoj ne poštuje Ustav, zakone i skupštinski Poslovnik o radu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи