Porodice osuđenih Srba za zaustavljanje pravnog nasilja

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine uputile su otvoreno pismo klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kome su zatražile da RS preduzme konkretne korake kako bi se zaustavilo pravno nasilje u predmetima ratnih zločina, koje dovodi do stigmatizacije srpskog naroda.

U pismu dostavljenom medijima, ističe se da je neophodno formirati pravni tim koji bi omogućio da se u predmetima ratnih zločina pruži stručna pomoć i koji bi ujedno izvršio reviziju presuda Suda BiH jer postoje brojni propusti bez kojih bi odluke sigurno bile drugačije, prenosi RTRS.

Porodice osuđenih Srba smatraju da je potrebno omogućiti entitetskim sudovima da preuzmu sve predmete ratnih zločina koji se nalaze pred Sudom BiH čime bi se postigla mnogo veća objektivnost i zaštita osnovnih prava.

"U svetlu sramne presude Suda BiH (ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici) Naseru Oriću, tražimo od vas, predstavnika naroda Republike Srpske, oštro reagovanje da se stane na put stigmatizaciji i progonu srpskog stanovništva, te da se zauzmete za poštivanje slova zakona", ističu u pismu porodice osuđenih Srba.

U pismu se podseća da, od momenta osnivanja Suda BiH, u predmetima ratnih zločina postoji jasna selektivnost koja ima za cilj da se srpski narod prikaže monstruoznim, zločinačkim, pa čak i genocidnim, kao i da kao takav snosi teret proteklog rata, što bi na kraju dovelo u pitanje i samo postojanje Republike Srpske.

"Uprkos našim ukazivanjima na ovo pravno nasilje, zaštitu nismo pronašli u domaćim sudovima, zakonodavstvu i institucijama, već je oštar šamar morao da uputi Sud za ljudska prava u Strazburu. Za takvo kršenje zakona iz Suda BiH niko nije odgovarao, niti snosio bilo kakve konsekvence", navodi se u pismu.

Porodice osuđenih Srba kažu da od srpskih sudija u Sudu BiH nisu očekivali da budu na strani optuženih Srba, ali jesu pravdu i pravičnost, koje su izostale.

"Na sva ova nakaradna postupanja i brojne propuste u radu Suda i Tužilaštva BiH ukazivali smo i ranije u više navrata, ali, nažalost, i dalje ne postoje pozitivni pomaci", navodi se u pismu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи