Samit u Skoplju: U biznisu opstaju samo oni koji ne kasne

Svet će se neminovno digitalizovati, hteli mi to ili ne, a u biznisu će preživeti samo oni koji ne budu kasnili u tom procesu, istaknuto je u nastavku "Samita 100" poslovlnih lidera u Skoplju.

Na panelu o digitalizaciji, drugog dana Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, koji se održava pod motom "Connectivity", govorio je direktor Instituta za studije budućnosti iz Kopenhagena Karsten Bek.

Cilj ovog panela održanog pod nazivom "I Love the Shape of You, My Dear Digital or How Industry Transformation is Shaping Our Liver" je uspostavljanje slobodnog transporta uklanjanje barijera u regionu.

Bek je rekao da su svet jako brzo menja i da je na delu "ubrzavnje svega". Prosečan vek kompaija je, prema njegovim rečima smanjen, a globalni vek iznosi oko 25 godina.

Na delu je, kaže, snažno povezivanje digitalnog i fizičkog sveta i ne treba govoriti samo o "on lajn" već i o "in lajn" načinu života.

"Uskoro će svaka organizacija imati digitalnu dimenziju, a ljudi će moći da prate digitalne dimenzije u određenim tačkama, određenim algoritmima koji će voditi taj proces", naveo je Bek i dodao da će to imati velike posledice po način života i da će postojati interaktivni sistemi.

Ističe da će biti puno grešaka i da neće sve biti baš lako, a kao primer je naveo rad sudija što će pretrpeti, kaže, promene, što, međutim, ne znači da oni više neće biti potrebni.

Predsednik i generalni direktor "Gorenja" Franjo Bobinac je rekao da su promene sve brže i da se potrošaci i njoihovi životni stilovi menjaju, što je veliki izazov za današnje kompanije.

Generalni direktor kompanije "Ceneje" Darko Dujić je rekao da je do pre samo 20 godina potrošač morao da troši vreme i resurse da bi nešto kupio, obilazeći prodavnic, dok danas sve može da uradi preko interneta.

Dodaje da se internet se najviše koristi za informacije i da zahvaljujući tome postoji veliki prostor za vertikalni rast u industriji.

"Savršena konkurencija je kada ste savršeno informisani, ali se na tome mora ozbiljno raditi", naglaiso je Dujić.

Vlasnik i predsednik kompanije "Valion-Kofaund" Zenel Batagelj je rekao da stare generacije se danas teško takmiče da sa novim generacijama kojima su vrednosti globalizovane.

"Vrednosti su globalizovane, svi imaju mobilne telefone. Oni ne brinu odakle dolaze stvari, nisu građani konkretne zemlje već građani sveta".

Batagelj je napomenu da, ipak, danas može mnogo brže da se brendira neki proizvod ako je dobar i ako verujete u njega.

Predsednik Borda direktora Stopanske banke Vladimir Eftimovski je rekao da su klijenti današnjice mnogo informisaniji i da nema prostora za greške.

Ističe da se do 40 odsto može povećati profit digitalizacijom, ali da će svi koji zakasne u tom procesu imati velike gubitke i teško opstati.

On je kazao da se zato proizvodi i usluge moraju što pre digitalizovati, jer klijenti očekuju da sve dobiju preko pametnog telefona.

"Odluke se moraju donositi veoma brzo, jer informacije zastarevaju. Digitalizacija je budućnost i banke moraju da budu fokusirane na digitalne platforme", dodao je Eftimovski.

Inicijatori i organizatori Samita su "Alkaloid Skoplje", zajedno sa Udruženjem menadžera Slovenije (MAS), Srpskom asocijacijom menadžera (SAM), Hrvatskom asocijacijom poslodavaca (HUP) i Atlas fondacijom iz Crne Gore, BBI Bankom i ASA Holdingom iz Bosne i Hercegovine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво