Počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu

Na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp", bivši hrvatskih general i aktuelni političar Branimir Glavaš i saoptuženi odbacili su opužbe koje im se stavljaju na teret.

Suđenje Glavašu i saoptuženima za ratni zločin ponavlja se nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću pravosnažnu presudu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave i mučenja i ubistva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, preneo je hrvatski portal Indeks.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati krivcu optuženih koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Glavašev advokat Dražen Matijević tvrdi da optužnica ima problema, jer se poziva na Ženevsku konvenciju o zaštiti civilnih osoba iako su sve žrtve hrvatski državljani, pa na njih treba primenjivati hrvatski pravni poredak.

Problem je takođe, dodao je Matijević, što se optužnica poziva i na drugi dopunski protokol koji se ne odnosi na međunarodne ratne sukobe, rekao je advokat.

Odbrana Branimira Glavaša zatražila je da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi, odnosno iskaz krunskog svedoka Fehira i zapisnik sa ispitivanja Getoš Magdićeve.

Ostale obrane su se pridružile Glavaševoj i najavili da će dokazati nevinost svojih branjenika.

Na ponovljenom postupku, prvostepeni sud ponovo bi trebalo da izvede sve dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni tužioci i optuženici, a zatim otkloni nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud, vodeći pri tome računa o sadržaju odluke Ustavnog suda.

Suđenje se ponavlja više od osam godina nakon što su Glavaš i ostali proglašeni krivima i kažnjeni na zatvorske kazne od pet do deset godina, koje im je u pravosnažnoj presudi 2010. godine smanjio Vrhovni sud.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. godine kada je od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Na prvom suđenju koje je trajalo od 2007. do 2009. godine ispitano je 120 svedoka.

Vrhovni sud je potom 28. jula 2016. godine ukinuo prvostupenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Glavaš se na meti istrage našao u julu 2005. godine kada je tužilaštvo potvrdilo da poseduje službene izjave o ubistvima osiječkih civila 1991. i 1992. godine.

Optužnica u slučaju "Selotejp" kojom su Glavaš i ostali optuženi za ubistvo 10 osoba i jedan pokušaj ubistva podignuta je u aprilu 2007. godine, dok je mesec dana kasnije optužnica protiv Glavaša podignuta i u slučaju "Garaža" u kojem ga po zapovednoj odgovornosti terete da je naredio zlostavljanja u garažama Sekretarijata za narodnu obranu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво