Makedonija, pobeda SDSM-a u većini opština

U prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji izabrani su gradonačelnici 45 opština, dok će gradonačelnici u još 35 opština biti izabrani u drugom krugu izbora 29. oktobra.

SDSM je u prvom krugu dobio čelne pozicije 37 opština, VMRO-DPMNE tri, DUI dve, grupa građana dve i Demokratska partija Turaka čelnu poziciju jedne opštine, navela je MIA.

SDSM i VMRO-DPMNE će odmeriti snage u drugom izbornom krugu u 19 opština, DUI i Alijansa za Albance u pet opština, a DUI i BESA u sedam.

I dalje je neizvesno da li će gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom izbornom krugu, navodi makedonska novinska agencija.

Nakon prebrojanih 96,79 odsto glasačkih listića kandidat SDSM-a Petre Silegov vodi sa 50,27 odsto glasova, u odnosu na kandidata VMRO-DPMNE Koča Trajanovskog, koji je osvojio 36,01 procenat.

Ostalo je da se prebroje glasovi na još 22 biračka mesta i tada će se znati da li će Skoplje dobiti gradonačelnika u prvom ili drugom krugu.

U Makedoniji je u nedelju održan prvi krug lokalnih izbora, na kojima se glasalo za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

Premijer Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev ocenio je da su građani i na lokalnim izborima dali podršku politici njegove vlade i istakao da je "era lokalnih šerifa završena".

"Narod je dao podršku za rast i razvoj Makedonije, dao je podršku za jedno društvo za sve", rekao je Zaev na slavlju povodom pobede SDSM-a na lokalnim izborima u većini opština, koja je uz vatromet održana ispred zgrade Vlade Makedonije.

"Sada nema izgovora. Moramo da zasučemo rukave za sve građane naše lepe Makedonije. Obećali smo da ćemo biti servis građana, kako oni diktiraju mi ćemo da radimo", istakao je Zaev.

"Ishod izbora pokazao je da se era nacionalizma približava kraju. Nije prošao ni na istoku, ni na zapadu Makedonije. Poruka građana je došla do nas, nadam se da je i do opozicije", rekao je Zoran Zaev.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE, koja je 10 godina pobeđivala, Nikola Gruevski izjavio je da ima najveću odgovornost za loše izborne rezultate stranke, ali i da su izbori bili nedemokratski i nefer.

"Imamo informacije za direktan potkup glasača, imali smo crnu kampanju, a izborni dan je bio sa brojnim neregularnostima i kršenjem Izbornog zakona. Imam ozbiljne indicije za manipulaciju glasačkim listićima i sumnju za ozbiljnu krađu glasova", rekao je Gruevski, ističući da izbori još nisu završeni i da je VMRO-DPMNE velika partija.

Grupa članova VMRO-DPMNE, koja sebe naziva reformatorima, prethodno je pozvala Gruevskog da podnese ostavku i da omogući da članstvo na kongresu kroz demokratski proces izabere novog lidera.

"Ovaj put smo prvi put imali sramežljivu koaliciju albanskih partija sa SDSM-om, da li je to najava za parlamentarne buduće, videćemo, što bi za naše uslove bio stabilizirajući faktor", rekao je politički analitičar iz Skoplja Albert Musliju.

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenjuje da je "Makedonija u rascepu".

"Najvećem od onih konflikata sa Albancima, Zaev je pacifirao situaciju sa Albancima, ali je podelio makedonsko društvo na one koji misle da je saradnja sa Albancima loša za budućnost i one koji misle da to nije dobro", rekao je Kovačević.

Ovi izbori su održani nepunih 10 meseci posle parlamentarnih, na kojima je stranka Zorana Zaeva sa još dve albanske partije tesnom većinom formirala Vladu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво