Pobeda stranke Sebastijana Kurca

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati. OVP je, prema 97,7 odsto prebrojenih glasova, osvojio 31,7 odsto. Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,9 odsto, a Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova, javlja dopisnik RTS-a iz Beča. Izlaznost na izborima je 79,3 odsto.

Narodna partija Austrije (OVP) je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 31,7 odsto glasova. Lider OVP Sebastijan Kurc je proglasio izbornu pobedu. Stranka OVP je, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije. 

Sebastijan Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade neke zapadne zemlje.

Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,9 odsto glasova.

Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova. 

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,1 odsto kao i Zeleni Pilc sa 4,4 odsto glasova. Partija Zeleni (Lunaček) osvojila je 3,9 odsto glasova.

Pobednik izbora, šef stranke OVP Sebastijan Kurc u prvoj reakciji izjavio je da su rezultati "jasan mandat biračkog tela za temeljitim promenama u zemlji".  

"Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani", rekao je Kurc za državnu televiziju ORF. 

U interesu je zemlje i građana da se formira što pre vlada, rekao je lider OVP. "Neophodno je da radimo za zemlju, a ja bih želeo da što pre počnemo", istakao je Kurc. 

Rekao je da su birači, koji su njemu ukazali poverenje, birali i novi politički stil u zemlji, što znači međusobno ophođenje uz poštovanje.

Sebastijan Kurc, rođen 1986. godine u Beču, u porodici tehničara i nastavnice, ima već dugu političku karijeru. Sa 24 godine izabran je za državnog sekretara za integracije, pre nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

Među prvim je evropskim političarima koji su 2015. kritikovali izbegličku politiku Angele Merkel, zagovarajaći zatvaranje balkanske rute. Kampanju je vodio pod sloganom "Vreme je", obećavši ozbiljnu politiku, a ne, kako kaže, zemlju dembeliju. 

U prvoj izjavi za javnost, sadašnji socijaldemokratski kancelar Kristijan Kern je čestitao pobednicima iz OVP stranke rečima "to su dobro napravili".

Istovremeno, Kern je izjavio da rezultati izbora pokazuju "enormni odlazak u desno za celu zemlju". Kern kaže da zna da je počinio greške zbog kojih je stranka kažnjena na izborima, ali "nema nameru da daje ostavku, već ostaje po planu šef stranke".

Hajnc-Kristijan Štrahe iz Slobodarske partije je izrazio uverenje da će OVP i Socijaldemokratska partija (SPO), iako se već decenijama svađaju i raspisuju prevremene izbore, ponovo sarađivati. On je ukazao da još nije jasno ko je druga politička snaga, ali je uveren da je to njegova FPO. 

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se držao upadljivo odsutan iz javnosti poslednjih nedelja, izjavio je da će dodeliti mandat za sastav nove vlade Sebastijanu Kurcu - ali tek ako se i posle "prebrojavanja izbornih kartica pokaže da je on jasni pobednik izbora". 

Na pitanje, da li bi Kurc trebalo da povede OVP u novo izdanje koalicije sa drugoplasiranim socijaldemokratama, Van der Belen je odgovorio da će o tome razgovarati sa ministrom spoljnih poslova.

Za ukupne rezultate izbora, predsednik Austrije kaže da su ga u delovima "vrlo iznenadili", dok ga moguće ispadanje iz parlamenta njegove stare partije, austrijskih Zelenih "vrlo pogađa". 

Beč ostaje socijaldemokratska tvrđava. SPO je prema prvim nezvaničnim rezultatima, osvojio u tom gradu 34,9 odsto glasova, OVP 21,6 odsto, a FPO 21,1 odsto. Zeleni (Lunaček) u Beču imaju 6,1 odsto glasova, Neos 6,0, a Zeleni-Pilc 7,5 odsto. 

"Govorio sam ja da moj Beč nije blesav", rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Mihael Hojpl, komentarišući činjenicu da je SPO sačuvao prvo mesto u Beču.

Na parlamentarnim izborima u Austriji, zabeležen je i jedan smrtni slučaj. Prema pisanju lista "NoeN", jedan penzioner (82) preminuo je u holu škole, u kojoj su bila smeštena biračka mesta u mestu Hajndenrajhštajn.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte. Rezultati sa izbornih kartica znaće se u četvrtak. 

Više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара