Posao u Sloveniji – i s one strane zakona

Dok je nezaposlenost u Sloveniji rekordno niska u poslednjih 25 godina, sve je više potrebe za radnicima iz inostranstva. Zbog zarada viših nego u matičnim državama mnogi državljani Srbije, Bosne i Herecegovine, Makedonije, ali i Hrvatske – tamo traže posao. Iza nekih oglasa, međutim, stoje poslodavci koji koriste naivnost radnika i zloupotrebljavaju ih.

Traži se vozač. Potreban varilac na duži period – mnoštvo je oglasa za deficitarna zanimanja. Iza većine su pošteni poslodavci. Ipak, veliki je broj onih koji koriste neznanje radnika i ne uplaćuju im zdravstveno osiguranje ili prekovremeni rad.

Milivoje sa juga Srbije imao je tešku povredu na radu. Do tada je bio ubeđen da mu vlasnica firme plaća zdravstveno osiguranje.

"Prilikom rada palo mi je železo na nogu. Dobio sam povredu desne noge. Bio sam u bolnici jedan dan i pušten sam na kućnu negu. Tog dana došla je vlasnica firme i rekla, 'ne sekirajte se, sve će biti plaćeno'", navodi Milivoje.

Nije bilo plaćeno. Sam je pokrio troškove. A na bolovanje nije mogao jer mu nisu plaćani doprinosi.

Milivoje neće pred kameru jer ga je, kaže, sramota od meštana iz rodnog sela.

Vozač kamiona Elvis, nema taj problem. Ostavio je posao u Bosni i Hercegovini i došao u Sloveniju. Otkaz je dobio posle tačno godinu dana.

"Zakačio sam kamion. Ogrebao sam ga pet centimetara. Došao sam u firmu i sačekao me je otkaz", priča Elvis Okanović iz Cazina, BiH.

Navodi da je pravi razlog otkaza, zapravo, 3.500 evra koliko je poslodavac uzeo od Biroa u njegovom Cazinu da bi ga zaposlio. Posle isteka jednogodišnje obaveze, isti poslodavac će moći da uzme drugog vozača sa biroa – što znači, još 7.000 konvertibilnih maraka podsticaja, odnosno 3.500 evra.

U Inspektoratu za rad Slovenije kažu da godišnje imaju 6.500 prijava kršenja zakona o radu, ali da nemaju statistiku o tome da li je radnik slovenački državljanin ili stranac.

U Savetovalištu za radnike u Ljubljani navode da svakog meseca imaju oko 300 novih slučajeva.

"To su vozači međunarodnog transporta, varioci, građevinski radnici", navodi Goran Zrnić iz Savetovališta za radnike u Ljubljani.

Mnogi rade i prekovremeno, za šta ne dobijaju novac.

"Nema dodatka. Zatim, neuplaćivanje penzionih i socijalnih poreza, minulog rada, prevoza, hrane", objašnjava Zrnić.

Ono što poražava jeste činjenica da mnogi dolaze na rad u Sloveniju sa saznanjem da im neće biti plaćeno sve što im sleduje, ali je to, opet, mnogo više od onoga što mogu da zarade u svojoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво