Rama: Rusija koristi Srbiju kao piona u šahu

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za italijanski list "Republika" izjavio je da Rusija koristi Srbiju "kao piona na šahovskoj tabli" i rekao da između turskog i ruskog uticaja na Balkanu postoji "važna razlika" u tome što Turska "ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama".

Edi Rama se u Rimu danas sastao sa premijerom Italije Paolom Đentilonijem.

Upitan zašto je Balkan stalno na meti Rusije, Turske, autokratskih sila koje kao da tu sprovode deo svojih geopolitičkih rivaliteta, Rama je kazao:

"Postoji važna ralika, po našem mišljenju, između Turske i Rusije. Mi Albanci Tursku vidimo kao državu regiona, koji pokušava da igra svoju ulogu bez pokušaja nametanja bilo čega balkanskim zemljama".

Rekao je i da je Turska "zemlja koja je vezana za evroatlantsku perspektivu".

"Rusija ima vezu sa Srbijom, sa slovenskim svetom, ali koristi tu vezu kao da je u pitanju pion na šahovskoj tabli ruskih geostrateških interesa", ocenio je Rama.

Albanski premijer je na pitanje da objasni šta znači njegova tvrdnja da se nakon ratova devedesetih godina prošlog veka balkanske zemlje transformišu "iz neprijatelja u susede" i kakav odnos Albanija ima sa Srbijom, podsetio da je "pre četiri godine bio prvi albanski premijer koji je posetio Beograd od 1946" i da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić bio prvi koji je došao u Albaniju za poslednjih 60 godina".

"Radimo na ambicioznom planu sa ciljem ukidanja carinskih stopa, olakšavanja trgovine i to će nam korak po korak pomoći u prevazilaženju naših razlika i rešavanju sporova. Kosovo je tačka neslaganja, ali se bavimo time, možemo sa sarađujemo", ukazao je Rama.

On je rekao da "Albanija i Albanci ostaju zemlja i narod najnaklonjeniji Evropi".

"I to nije samo zato što želimo da postanemo punopravni član političkog i ekonomskog bloka koji osećamo kao svoj dom i koji će pomoći našem razvoju, našoj stabilizaciji. To je i zato što je Balkan i dalje region u kojem je sećanje na evropske ratove i dalje živo.

Istorija može da se ponovi, a EU je nastala i duguje svoj uspeh tome što je garantovala evropskim narodima mir i prosperitet nezabeležen u prošlosti", naveo je albanski premijer.

broj komentara 41 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 12:24)
anonymous [neregistrovani]

Чак и да је то истина да Русија користи Србију као пиона

слободно нека користи, ево има нашу дозволи, само да не користи САД!!!!

(četvrtak, 12. okt 2017, 23:23)
anonymous [neregistrovani]

konfuzni intervju

Ne razumem o čemu ovde Rama govori!Objasnio je kako se Rusija meša na Balkanu i koristi Srbiju.Jedino nije objasnio čiji su oni pioni i ko preko njih ostvaruje svoje interese na Balkanu.

(četvrtak, 12. okt 2017, 23:16)
Tijana [neregistrovani]

Ko nam kaze

Mi nismo niciji pion a Rama se zna ciji je

(četvrtak, 12. okt 2017, 23:13)
Граје [neregistrovani]

Србија

Србија жели да са свима сарађује а Еди Рама не схвата никакву политику коју води Александар Вучић.Еди Рама боље да гледа шта се дешава у његовој Албанији, а мало мање да контролише ствари у Србији, јер не постоји завера против САД у Србији.

(četvrtak, 12. okt 2017, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

Jadan covek,

pokusao da baci kosku, pa promasio.

(četvrtak, 12. okt 2017, 21:30)
Tijana [neregistrovani]

Srbija

Srbiju niko ne koristi, Srbija i Rusija su bratske zemlje.

(četvrtak, 12. okt 2017, 21:09)
anonymous [neregistrovani]

strasno

Samo vi cutite.

(četvrtak, 12. okt 2017, 21:01)
anonymous [neregistrovani]

ww

Amerika koristi Albance kao pione u sahu.

(četvrtak, 12. okt 2017, 20:56)
mire [neregistrovani]

Toliko...

Dok ste vi osvedocene marionete Amerike.

(četvrtak, 12. okt 2017, 20:52)
Патриот [neregistrovani]

Свашта њему падне на памет!

Камо среће да му је то прва и последња глупост коју је извалио, али није ни једно ни друго.