RTS peške sa Pahorom

U politici je od 15. godine. Bio je premijer i predsednik skupštine Slovenije, a sada predsednik te zemlje. Za drugi mandat prvog čoveka ove alpske zemlje, Borut Pahor se bori jednom od najneobičnijih kampanja - svoju zemlju obilazi pešice. Sa njim je na terenu bio i dopisnik RTS-a iz Ljubljane.

Za dve nedelje tražiće opet poverenje naroda. Ipak, gotovo da nema bilborde po gradovima, a mitinge ne želi da drži. Opet – prema istraživanjima, apsolutni je favorit. 

Svoj drugi mandat na mestu predsednika, Borut Pahor traži na terenu, među biračima i to pešice. Do sada je prešao 450 kilometara, a ekipa RTS-a ga zatiče u Ivančnoj Gorici.

Bez rotacija i sirena. Kaže da je potrošio godišnji odmor i slobodne vikende da bi sa ljudima pričao bez mikrofona. Plan je da pređe 1.000 kilometara.

Na pitanje da li misli da će 1.000 kilometara biti dovoljno za pobedu, odgovara: "Mislim da je za pobedu bilo potrebno raditi pet godina".

Samouvereno. Nekadašnji foto-model ovaj put će se trkati sa pet žena.

Obećava nastavak dobrih odnosa sa Srbijom.

"Pa, mislim da smo odlično sarađivali sa predsednikom Nikolićem i predsednikom Vučićem, oba su prijatelja, lična, tako da siguran sam da ćemo ići sa Srbijom dalje. Kao što znate, mi podržavamo Srbiju na putu ka Evropskoj zajednici, prijatelji smo, nemamo otvorenih međusobnih pitanja, tako da, u toj bezbednosnoj perspektivi, perspektivi mira i rekonsilijacije na Zapadnom Balkanu, to je jedna od najznačajnijih zemalja i ja ću napraviti sve za prijateljske odnose", rekao je Pahor.

Spoljno-politički problem broj jedan – spor sa Hrvatskom oko podele Piranskog zaliva treba rešavati isključivo dijalogom, kaže Pahor.

"Silom ne možete i treba održati dijalog, tako da ću ja uvek biti na strani dijaloga", dodao je predsednik Slovenije koji je za RTS govorio na srpskohrvatskom jeziku. A, kroz smeh kaže da ni sam nije siguran "koji je to jezik".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво