Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi

Na Dečjem groblju u Sisku, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska, održana je komemoracija – Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja su u Sisku bila zatočena u ustaškom dečjem logoru od avgusta 1942. do januara 1943. godine.

Hina prenosi da je "svečanost prvi put održana u parku koji odlukom sisačkog Gradskog vijeća od juče nosi ime humanitarke Diane Budisavljević, žene koja je spasila veliki broj dece iz ratnog logora".

"Ljudi koji su spasavali decu iz logora moraju da nam budu inspiracija. Nismo ovde samo zbog nečijeg stradanja, nego i zbog nas samih. Tu smo da se radujemo, da obnovimo poverenje u ljude, a ne samo da tugujemo", rekla je u ime organizatora predstavnica SNV-a Aneta Lalić i pozvala nadležne da Dan sećanja zajedno obeleže i sledeće godine.

Navodi se da je u ime preživelih logoraša o stradanju dece u logoru govorila Dobrila Kukolj iz Banjaluke koja je rekla da je sisačko Dečje groblje za preživele logoraše sveto mesto.

Navela je da je iz logora spaseno ukupno 11.300 dece, pre svega zahvaljujući Diani Budisavljević.

"Samo na Kozari od roditelja je u ratnim operacijama oteto 23.000 dece", navela je Dobrila Kukolj i zahvalila se sisačkoj gradskoj vlasti što omogućuje održavanje komemoracije.

Parastos su služili sveštenici Zagrebačko-ljubljanske i Slavonske eparhije, predvođeni Slobodanom Lalićem, a na spomen-obeležje Dečjeg logora položene su bele ruže i zapaljene sveće.

Navodi se da su komemoraciji prisustvovali zvaničnici SNV-a, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa saradnicima, predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu, sisački imam Alem Crnkić i drugi.

Hina navodi da je "ustaško-nemački logor u Sisku osnovan 3. avgusta 1942. po završetku ratnih operacija na Kozari i Šamarici" i da je "u svom sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za decu izbeglica, najveći te vrste u Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Navodi se da "na spomen-obeležju Dečjeg groblja stoji da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 dece, ali usled izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svetskog rata, nikad nije sa sigurnošću utvrđen tačan broj umrlih".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво