Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi

Na Dečjem groblju u Sisku, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska, održana je komemoracija – Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja su u Sisku bila zatočena u ustaškom dečjem logoru od avgusta 1942. do januara 1943. godine.

Hina prenosi da je "svečanost prvi put održana u parku koji odlukom sisačkog Gradskog vijeća od juče nosi ime humanitarke Diane Budisavljević, žene koja je spasila veliki broj dece iz ratnog logora".

"Ljudi koji su spasavali decu iz logora moraju da nam budu inspiracija. Nismo ovde samo zbog nečijeg stradanja, nego i zbog nas samih. Tu smo da se radujemo, da obnovimo poverenje u ljude, a ne samo da tugujemo", rekla je u ime organizatora predstavnica SNV-a Aneta Lalić i pozvala nadležne da Dan sećanja zajedno obeleže i sledeće godine.

Navodi se da je u ime preživelih logoraša o stradanju dece u logoru govorila Dobrila Kukolj iz Banjaluke koja je rekla da je sisačko Dečje groblje za preživele logoraše sveto mesto.

Navela je da je iz logora spaseno ukupno 11.300 dece, pre svega zahvaljujući Diani Budisavljević.

"Samo na Kozari od roditelja je u ratnim operacijama oteto 23.000 dece", navela je Dobrila Kukolj i zahvalila se sisačkoj gradskoj vlasti što omogućuje održavanje komemoracije.

Parastos su služili sveštenici Zagrebačko-ljubljanske i Slavonske eparhije, predvođeni Slobodanom Lalićem, a na spomen-obeležje Dečjeg logora položene su bele ruže i zapaljene sveće.

Navodi se da su komemoraciji prisustvovali zvaničnici SNV-a, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa saradnicima, predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu, sisački imam Alem Crnkić i drugi.

Hina navodi da je "ustaško-nemački logor u Sisku osnovan 3. avgusta 1942. po završetku ratnih operacija na Kozari i Šamarici" i da je "u svom sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za decu izbeglica, najveći te vrste u Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Navodi se da "na spomen-obeležju Dečjeg groblja stoji da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 dece, ali usled izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svetskog rata, nikad nije sa sigurnošću utvrđen tačan broj umrlih".

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 14:21)
anonymous [neregistrovani]

Svijetla tacka?

Kakva svijetla tacka povodom ovog dogadjaja, pa po meni bi ovo trebala biti duznost HR drzave od njenog nastanka 1992, a oni se tek sad sjetili da obiljezavaju ovo strasno mjesto. I opet sacica postenih Hrvata uz pomoc lokalnih(ili bivsih lokalnih) Srba.

(subota, 07. okt 2017, 22:27)
anonymous [neregistrovani]

"Licni stav"

Na zalost ne mozemo se pridruziti vasem stavu, znajuci da je 90tih u Sisku "noc progutala" vise od 800 Srba.Samo jedna zena je podnela tuzbu u Strazburgu protiv koljaca njezinog muza (kao i uvek, odveden uvece iz kuce i nikad vise nije video svoju kucu).Dobila je spor i odstetu od 20'000 Eura. Zamislite koja vrednost coveka nikom nista duznog niti krivog.To se u Americi naplacuje milionima, naravno ako se pronadje "uzbunjivacev" ubica, sto u 100% slucajeva nije slucaj.Samo da upitamo, koja svetla tacka u novijoj hrvatskoj istoriji?

(subota, 07. okt 2017, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

Koja tuga,

na zalost danas se nemamo cemu radovati, kako se rece u ovom clanku.Stalno lebdi Damoklov mac iznad srpskih glava, a proslost je kako se vidi, prepuna stradanja.

(subota, 07. okt 2017, 22:01)
anonymous [neregistrovani]

...

Amin.

(subota, 07. okt 2017, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Лични став

Често идем у Сисак и чини ми се да је тај градић бар мали зрачак свјетлости у свеопштој тами Хрватске.

(subota, 07. okt 2017, 17:28)
Crni [neregistrovani]

Da se ne zaboravi

Blagoslovi Boze duse ratne sirocadi stradalih od zloglasnih ustasa.Sacuvaj Gospode narod nas, da se nikad vise ne ponovi genocid nad Srbima.