Plenković: Kanonizacija Stepinca ide dobro, u pravom smeru

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Vatikanu da je sa papom Franjom razgovarao o postupku kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, osuđenog zbog podrške ustaškom režimu tokom Drugog svetskog rata, rekavši da je njegov "utisak da taj proces ide dobro".

Hina prenosi da je predsednik hrvatske vlade kazao da je "iskoristio susret sa papom da ga pozove u posetu Hrvatskoj, jer bi to puno značilo hrvatskom narodu" i dodao da bi voleo da ta poseta bude "i u kontekstu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca".

"Naravno da sam iskoristio ovu priliku da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cene, koji očekuju njegovu posetu. Moj utisak je da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimereniji za takvu posetu", rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu.

Plenković je rekao da "smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske", kao i da su "razgovarali i o postupku kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca".

"Moj je utisak da taj proces ide dobro, da ide u pravom smeru. Voleo bih kada bi se dogodilo da poseta pape Franje bude i u tom kontekstu", rekao je Plenković.

Prema tvrdnji Plenkovića, "papa je zadovoljan radom mešovite komisije koja je završila rad pre nekoliko meseci".

"Koliko sam ja stekao utisak, upoznat je sa sadržajem rada i očekujem da upravo na tragu onoga što je video, što inače misli o kardinalu Stepincu, da idemo u smeru donošenja konačnih odluka", naveo je hrvatski premijer.

Hina navodi da je Plenković u audijenciji kod pape proveo dvadesetak minuta u razgovoru oči u oči.

Plenković je papi poklonio bronzanu statuu svetog Josipa sa Isusom, delo akademskog slikara Stipe Sikirice. Osim sa papom, on je razgovarao i sa vatikanskim državnim sekretarom Pjetrom Parolinom.

Premijer Hrvatske juče je doputovao u posetu Vatikanu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 18:22)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje?

Hoce li ga papa proglasiti svecem ili hrvatske vjernike okrenuti protiv crkve? Po tom pitanju su svi na istoj strani.

(nedelja, 08. okt 2017, 13:52)
anonymous [neregistrovani]

NDH

1200 hrvatskih katolickih svestenika je ucestvovalo u GENOCIDU u Drugom svetskom ratu a neki su bili upravnici konclogora.Jedini su imali logore za decu a Hrvatska nikada nije kaznjena za zlocine vec i danas mnogi to velicaju bez stida.

(subota, 07. okt 2017, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

Samo napred Plenkovicu,

i ti moras biti zapamcen po necemu "dobrom."