Mandić negirao krivicu za terorizam u Crnoj Gori

U nastavku suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, jedan od optuženih, lider Nove Andrija Mandić, negirao je krivicu koja mu se stavlja na teret, tvrdeći da je reč o lažnom državnom udaru, koji je osmišljen s ciljem da se odbrani vlast po svaku cenu.

Andrija Mandić je, kako prenosi RTCG, na početku suđenja, rekao da neće odgovarati na pitanja tužilaštva, i ponovo izneo primedbe na američke zastave u sudnici.

Sudija Suzana Mugoša je Mandića pozvala da izjasni o krivičnom delu koje mu se stavlja na teret, a on je odgovorio: "Naravno da nisam kriv."

Naveo je da Demokratski front (DF) nije planirao prevrat u Crnoj Gori, te da bi ga, da su to planirali, sigurno izveli i da ih niko ne bi zaustavio.

"Ali ga nismo planirali", naveo je Mandić uz tvrdnju da iza svega stoje Stanko Subotić, Milo Đukanović i Beba Popović.

DF je, naveo je Mandić, promovisao "nenasilni metod borbe".

"Nikada nismo pokušali nasilnim sredstvima da ostvarimo političke ciljeve", izjavio je Mandić.

Podsetio je da vladajuća DPS nakon završetka izbora nije imala većinu za formiranje vlade, nakon čega je DF ponudio manjinsku podršku svim ostalim strankama da formiraju vlast kako bi razvlastili DPS.

"To je ponuda koja se ne odbija. Neko tada u DPS-u kaže 'Ovo je opasna ponuda, oni neće ništa za sebe, hoće da nas razvlaste' i onda se poklapaju svi ovi detalji, juriš na nas, optužnica...", rekao je Mandić.

Lider Nove je prethodno rekao i da ne stoje navodi u optužnici da je lider DPS-a Milo Đukanović trebalo da bude uhapšen u Skupštini Crne Gore, jer je bivši premijer u parlament dolazio uglavnom kad je premijerski sat.

"Svi znaju da na dan izbora svi rezultate čekaju u sedištu svojih stranaka. Đukanović je rezultate svih izbora čekao u sedištvu DPS-a", rekao je Mandić.

Naveo je i da voli da ide u Srbiju i u Rusiju, a Beograd, rekao je, ne odvaja od Podgorice.

"Imam dobre odnose sa predsednicima Srbije i Republike Srpske, i često se tamo sastajemo", rekao je lider Nove.

Na pitanje da li mu je poznato da je usvojen zakon kojim se zabranjuje odlazak u Rusiju, Mandić je odgovorio da ne postoji zakon koji zabranjuje odlazak u Rusiju.

"Nije donesen zakon kojim se zabranjuje prelazak granice, ali mi je oduzet pasoš", naveo je lider Nove.

Rekao je da smatra da je optužnica namerno pisana da bi mu se nanela političke šteta.

Naveo je da ne poznaje Bratislava Dikića, Kristinu Hristić, Šišmakova, Popova i Slavka Nikića i zapitao: "Kakav je to državni udar u kojem nema oružja?"

"Čak su i one praćke dovezene nakon 16. oktobra i održanih izbora", rekao je Mandić i dodao da je oštećen "samim otvaranjem ovog procesa i potrebom da mora da sedi svakog dana na ovoj klupi".

U dosadašnjem toku suđenja, optuženi Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović i Dragan Maksić negirali su krivicu.

Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na lečenje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво