SDA: RS i Srbija nikada neće biti u istoj državi

Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića saopštila je da Republika Srpska i Srbija nikada neće biti u istoj državi, uz konstataciju da će to zauvek ostati samo pusti snovi Milorada Dodika.

"Entitet RS je teški dejtonski kompromis i posledica je agresije na BiH, etničkog čišćenja, masovnih zločina i genocida. To se nikada neće zaboraviti", navodi se u saopštenju.

SDA, naime, smatra da "nije prirodno, a nije ni fer, niti pošteno, kako to tvrdi Milorad Dodik, i protivno je i svim međunarodnim aktima, da se deo teritorije jedne države na kojoj su počinjeni masovni zločini i genocid spoji sa državom koja je u tome učestvovala".

Navode da će granica između država Srbije i Bosne i Hercegovine zauvek ostati tamo gde se sada nalazi, jer, ističu, oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomeri.

"Entitet RS može biti samo deo države BiH u kojem pored Srba žive i Bošnjaci, Hrvati i ostali, i koji moraju biti ravnopravni na celoj teritoriji tog entiteta. Sve drugo bi predstavljalo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira, i odvelo bi u nestanak entitet RS, koji je nastao tim sporazumom", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je država BiH postojala i pre Dejtonskog sporazuma i nastaviće svoje postojanje.

"Velikosprski agresor na BiH je učinio zločin prema nesrbima, ali i prema srpskom narodu u BiH. Zna Dodik koliko je srpske dece ubijeno bombardovanjem Sarajeva, da su Srbi naterani da napuste Sarajevo prilikom reintegracije. Verovatno je to imao na umu kada je (Radovana) Karadžića pre 20 godina nazvao najvećom nesrećom srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Dodik danas, kako kažu, priča drugu priču, a dobro zna da od nje nema ništa.

"Dodik radije priča o svojim pustim snovima da bi ljudi zaboravili stvarnost i ekonomsku situaciju u koju ih je doveo. RS grca u dugovima, fondovi i budžet su u kolapsu, brojne banke propale, ekonomija ovog entiteta je na kolenima", navodi se u saopštenju SDA.

Ističe se i da umesto što se "igra vatrom", Dodiku i onima koji ga podržavaju bi, smatraju u SDA, bilo pametnije da povedu računa o ekonomskom razvoju i ljudskim pravima svih građana u tom entitetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво