Dodik: Ako opozicija jasno kaže da hoće referendum, biće ga

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Modriči da oko kapitalnih pitanja poput referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, mora postojati potpuno političko jedinstvo i da će, ukoliko bi se opozicija u parlamentu jasno izjasnila da hoće taj referendum, on i biti održan.

Prema njegovim rečima, u vezi sa odlukom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH sada se ponovo pravi gužva, prenosi RTRS.

"To smo doneli sve u nadi da će opozicija shvatiti da treba da budemo zajedno. Sada mogu da kažem, pošto će ta odluka ići na parlament i pošto će oni pokušavati da prikažu kako smo mi odustali, neka opozicija kaže da hoćemo da održimo referendum o sudu i tužilaštvu, neka se jasno izjasne i mi ćemo ostati u odluci i održati referendum", rekao je Dodik novinarima.

Ukoliko opozicija bude glasala protiv tog referenduma i ne izjasni se jasno, smatra Dodik, to znači da nema političkog konsenzusa u Republici Srpskoj.

"Mi ne treba da odustanemo od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko neko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba da ostane institut koji treba da njegujemo i da razvijamo kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužilaštvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana", rekao je Dodik.

On je ocenio da je kontekst najavljenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u Srpskoj.

"Ovde je kontekst drugačiji. Vidite da međunarodni faktor u Kataloniji ćuti o tome. Čak i EU, čija je Španija članica, tvrdi da je to stvar vlasti Madrida i Barselone", rekao je Dodik i dodao da za razliku od BiH, Španija ima resurse da pošalje policiju, dok time u BiH niko ne bi mogao ništa postići, jer ni vojska, ni policija ne bi mogli uticati na institucije Republike Srpske. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво