Dokumenta: Vasiljković nepravosnažno osuđen po dve tačke optužnice

Nevladina organizacija "Dokumenta" oglasila se povodom presude izrečene Draganu Vasiljkoviću, konstatujući da je – s obzirom na činjenične nedostatke optužnice – on oslobođen odgovornosti za ubistvo dvojice neidentifikovanih zarobljenih hrvatskih vojnika, u Bruškoj kod Benkovca 24/25. februara 1993.

"Dokumenta" ukazuje da je Vasiljković nepravosažnom presudom osuđen na osnovu indivudalne i komandne krivične odgovornosti, za nesprečavanje podređenih pripadnika jedinice za posebne namene tzv. SAO Krajina, u mučenju i zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila tokom juna i jula 1991. godine u improviziranom zatvoru na Kninskoj tvrđavi.

Takođe, navodi se, Vasiljković je osuđen i učestvovanje u izradi plana napada na policijsku stanicu u Glini i okolini, što je rezultiralo ubistvom dvojice civila, ranjavanjem i proterivanjem civila, uništenjem tridesetak kuća i privrednih objekata pri čemu je većina građana hrvatske nacionalnosti bila prinuđena da napusti svoje domove.

U saopštenju "Dokumente", koje je potpisao Eugen Jakovčić, podseća se da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, u predmetu Stanišić i Simatović, nesporno utvrdio da je u improviziranom zatvoru na Kninskoj tvrđavi, u periodu od maja do avgusta 991, bilo zatočeno preko 300 osoba i da su držani u nehumanim uslovima, pri čemu su bili mučeni, ubijani i silovani.

U saopštenju "Dokumenta" donosi, kako navodi, ključne momente krivičnog postupka i današnje presude protiv optuženog Vasiljkovića, pred Županijskim sudom u Splitu i konstatuje da je, nakon jednogodišnjeg suđenja, tokom kojeg je održano gotovo trideset ročišta i ispitano šezdesetak svedoka.

Vasiljković je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, a u ekstradicionom pritvoru i istražnom zatvoru proveo je više od 11 godina.

"Krivični postupak protiv Vasiljkovića započeo je još u decembru 2005. godine, a optužnicu je Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo deset godina kasnije, krajem decembra 2015. godine. Ekstradicioni postupak protiv Vasiljkovića, srpskog i australijskog državljanina, započeo je u januaru 2006. godine, dok je Hrvatskoj izručen u julu 2015", stoji u saopštenju Dokumente.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво