Deklaracija o Pelješačkom mostu objavljena u Službenom listu BiH

Deklaracija Zastupničkog doma BiH o izgadnji Pelješačkog mosta objavljena je u Službenom listu BiH i njome se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odlaganja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. 

To se, kako se navodi, posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješačkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona. 

"Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da se hitno uključe u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja bilateralnih rešenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru", piše u Deklaraciji. 

Parlamentarci su pozvali i Predsedništvo BiH i Savet ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rešenja s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj, odnosno EU u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donesu poseban zakon o moru Bosne i Hercegovine i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama. 

"Ukazujemo Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji na potrebu dosledne primene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. Pozivamo medije da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno uključe u aktivnosti odbrane suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru na bazi argumentovanih činjenica. Pozivamo sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Heregovine na moru", piše u Deklaraciji. 

Pozvani su nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da ubrzaju aktivnosti na obezbeđivanju sredstava za potrebe gradnje mosta na međunarodnom putnom pravcu preko reke Save kod Gradiške te na okončanje drugih procedura od Hrvatske kako bi most u što skorije vreme bio izgrađen i pušten za međunarodni saobraćaj, uključujući i priključne deonice na teritoriji Hrvatske, čime bi ovaj međunarodni koridor u potpunosti bio funkcionalan. 

"Pozivamo nadležne organe Hrvatske, odnosno Evropske unije da u nacionalnu strategiju razvoja železničkog saobraćaja Hrvatske uvrste Unsku prugu kao međudržavni železnički projekat, kako bi se stvorili uslovi za obezbeđivanje finansiranja revitalizacije ovog ključnog železničkog koridora za obe zemlje", navodi se u Deklaraciji i dodaje: 

"Pozivamo nadležne organe Hrvatske, odnosno EU da prepoznaju značaj i ulogu BiH kad je reč o izradi dokumentacije za izgradnju Jadransko-jonskog auto-puta, za deo trase preko Popovog polja u Bosni i Hercegovini te da se ovaj saobraćajni pravac, u delu koji prolazi kroz BiH, usaglasi i obostrano potvrdi, te uvrsti u trasu ovog značajnog koridora, kako bi se osigurali uslovi za finansiranje gradnje na obostrano zadovoljstvo dve zemlje i omogućilo efikasno saobraćajno povezivanje Republike Italije, Republike Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Albanije s Republikom Grčkom, čime bi Zapadni Balkan dobio još jednu modernu putnu komunikaciju", stoji u Deklaraciji, preneo je portal Kliks.

Najzad parlamentarci BiH pozivaju Hrvatsku na rešavanje pitanja svoje granice s Bosnom i Hercegovinom, podsećajući na otežan život stanovništva na području dve Kostajnice (Hrvatske i one u BiH) i činjenicu da reka Una na 11 mesta prelazi s jedne na drugu stranu teritorije dveju država, što značajno otežava život lokalnog stanovništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво