NATO vežba u Tuzli, novi način borbe protiv prirodnih katastrofa

U Tuzli je počela velika vežba spasavanja u situacijama prirodnih katastrofa pod nazivom "Bosna i Hercegovina 2017", u kojoj učestvuju zemlje članice NATO saveza i partneri.

Tuzlanski kanton je od danas do 29. septembra domaćin NATO terenske vežbe otklanjanja posledica katastrofa koju izvodi Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora u slučaju katastrofa (EADRCC) Alijanse.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je NATO pomogao BiH prilikom poplava 2014 godine.

Tada je, rekao je, 850 spasilaca iz 22 države Evrope pomoglo BiH da tokom jednomesečnog perioda sanira posledice poplava i klizišta upravo na bazi solidarnosti građanima i zemljama u nevolji.

"Građani BiH to pamte i cene pomoć i nesebičan napor onih koji su spasavali", naveo je Mektić.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za bezbednosne izazove Sorin Dukaru rekao je da je današnja vežba u Tuzli 17. vežba koju organizuje Evroatlanski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, a prva koja se održava u BiH.

"Zahvalan sam vašoj zemlji na domaćinstvu ovako velikoj i važnoj međunarodnoj vežbi", rekao je Dukaru, dodavši da su dimenzije vežbe impresivne, jer je u njoj 1.200 učesnika iz 34 zemlje.

Dukaru je rekao da se broj učesnika i kompleksnost samih vežbi, koje će u Tuzli biti sprovredene, pokazuju praktičnu vrednost partnerstva BiH i NATO alijanse.

"Ova mreža partnera za NATO je veoma važna i stoga predstavlja konkretan način unapređenja saradnje NATO-a i zemalja partnera", rekao je Dukaru.

U vežbi učestvuje 35 timova, uključujući timove posmatrača iz Japana i Iraka, timove iz Azejberdžana, Jermenije, Pakistana, Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Među učesnicima su i predstavnici Srbije i Hrvatske.

Terenski deo vežbe održaće se u sredu i četvrtak i on uključuje spasavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spasavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških pretnji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво