Grabar Kitarović: Dobra volja za rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je nesporno da postoji dobra volja i nje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se konačno krene u rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje.

"Mislim da smo i u Hrvatskoj i u Srbiji svesni kako još ne možemo govoriti o prijateljstvu između dve države. Međutim, nepobitno je da postoji dobra volja i s moje i sa strane predsednika Vučića da konačno krenemo u rešavanje otvorenih pitanja", rekla je hrvatska predsednica u intervjuu za Jutarnji list.

Grabar Kitarovićeva je navela da je nakon njihovog susreta u Subotici prošle godine, kada su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa, predsednik Vučić preduzeo nekoliko koraka za olakšavanje života Hrvata u Vojvodini, kao što je gradnja infrastrukture, a dogovorena je obnova rodne kuće Bana Jelačića.

"To su simbolični koraci, ali oni upućuju da postoji želja da napravimo pomak u našim odnosima, da ih normalizujemo u toj meri da kao susedi možemo otvoreno razgovarati o svim pitanjima i rešavati ih u međusobnom dijalogu. Nemam iluzija da će se to dogoditi preko noći, to je proces koji će trajati, ali svako putovanje počinje prvim korakom", rekla je hrvatska predsednica.

Grabar Kitarovićeva je ranije rekla da je predsedniku Srbije upućen poziv da poseti Zagreb i izrazila nadu da će poseta biti realizovana pre kraja godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи