Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posete slovenačkog premijera Zagrebu.

Grabar Kitarović je, u intervjuu za zagrebački Jutarnji list, ocenila da je Slovenija, kompromitujući arbitražni postupak, zapravo, "ugrozila međunarodno pravo".

Govoreći o pogoršanju odnosa Zagreba i Ljubljane, u kontekstu arbitraže o graničnom sporu, ona je ukazala da su Hrvatska i Slovenija dve prijateljske zemlje, kao i da "to jedno pitanje ne treba stavljati u središte naših odnosa", prenosi Hina.

Prema njenim rečima, oko arbitraže u Hrvatskoj postoji "nacionalni konsenzus" i ona je "nepovratno kompromitovana", a za hrvatski politički vrh "ona ne postoji".

"Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglasio, jer legalizuje li se protivpravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavljanje međusobnog poverenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak, u govoru u UN da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija "kompromitovala" i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN "povukao iz tog procesa".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво