Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

Premijer i predsednica Hrvatske, Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović, izrazili su žaljenje zbog otkazivanja posete slovenačkog premijera Mire Cerara Zagrebu.

Cerar je otkazao već dogovoreni susret sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem je trebalo biti reči o graničnom sporu.

Cerar je sastanak otkazao nezadovoljan govorom Plenkovića u Generalnoj skupštini UN kada je, kako smatra, hrvatski premijer i zvanično odbacio arbitražnu presudu koju Ljubljana prihvata i namerava da je primeni.

Zagreb, međutim, presudu odbacuje kao kompromitovanu.

"Izražavam žaljenje što kolega Miro Cerar neće doći u Zagreb iduće sedmice", rekao je Plenković na početku sednice Vlade i pozvao Cerara da dođe "u nekom drugom terminu", jer Hrvatska ostaje otvorena za dijalog iako ne priznaje arbitražu.

On je dodao da će su hrvatske pozicije "vrlo jasne i dobronamerne".

"Nećemo pristajati ni na kakve ucene i štitićemo interese Hrvatske", rekao je Plenković.

I predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas da joj je žao što je Cerar otkazao susret s Plenkovićem koji je bio dogovoren za 27. septembra.

Ona je ocenila da je razgovor o otvorenim pitanjima dobar čak i kada se ništa ne dogovori i da prijateljstvo između dve države treba održavati.

"Ne slažemo se u ovome trenutku oko njegovog rešenja (graničnog spora), ali da bi se našlo rešenje upravo treba razgovarati", rekla je predsednica Hrvatske.

Ona je rekla da je premijer pred Generalnom skupštinom UN izneo hrvatske stavove o hrvatsko-slovenačkom sporu i da ona podržava te stavove, o kojima je postignut nacionalni konsenzus.

Hrvatska opozicija kritikovala je premijera zbog njegovih izjava o graničnom sporu sa Slovenijom u UN, jer smatraju da nije o tome trebalo govoriti dok je u procesu pregovora.

Slovenački premijer sinoć je otkazao zagrebački susret s Plenkovićem koji su dogovorili prthodnog dana u Njujorku i na kojem je trebalo da razgovaraju o rešavanju hrvatsko-slovenačkog graničnog spora, jer je Plenković u UN "zvanično" odbacio arbitražnu presudu.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je krajem juna da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Slovenija traži od Hrvatske da poštuje arbitražnu odluku. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво