Podgorica, odbrana optuženih traži izuzeće sudije Mugoše

U podgoričkom Višem sudu ponovo je prekinuto suđenje optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktobra prošle godine, nakon što je odbrana zatražila izuzeće predsednice sudskog veća Suzane Mugoše. Nastavak suđenja je planiran za 27. septembar.

Naime, izuzeće sudije Mugoše zatraženo je zbog, kako tvrde advokati odbrane, pristrasnosti predsednice veća.

Advokati su, između ostalog, saopštili da je predsednica Veća onemogućavala sve do sada saslušane da se izjašnjavaju na reči: NATO, Rusi, Sinđelić, Srbi, Velimirović, iako se radi o pojmovima koji se pominju na stotine puta.

Jedan od optuženih, Andrija Mandić, saopštio je da je to sudsko veće do sada pokazalo da je, kako je rekao, uigrani tim s tužilaštvom, prenela je RTCG.

"Takođe tražim izuzeće predsjednika ovog suda (Borisa Savića), jer i njega smatram delom ovog tima. Želim da ukažem da se Haški tribunal, iako i nama mrzak, ponašao na potpuno drugi način, i da je prihvatao i oštre reči i uvrede bez reakcija, kako je imalo ovo veće, pa se nadam da će sledeće veće prihvatiti da bude iznad ovoga i da prihvati pravo odbrane onako kako smatra da treba da se brani", saopštio je Mandić.

Inače, ranije danas je veće sudije Mugoše odbilo predlog jednog od lidera DF-a i optuženog u slučaju "državni udar", Andrije Mandića, da se prekine suđenje zbog toga što je Slavko Nikić, u intervjuu portalu IN4S, optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je hteo da ga podmiti "preko izvesne Dragane sa 100.000 evra".

Veće je odbilo i predlog Milana Kneževića za odbacivanje optužnice i određivanje pritvora za tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamenika Sašu Čađenovića. Mugoša je saopštila da se Knežević udaljava iz sudnice zbog vređanja suda.

Mandić je, naime, naveo da bi Katnića trebalo uhapsiti i da bi pretres trebalo prekinuti dok se Nikićevi navodi iz intervjua ne ispitaju.

Katnić je na to rekao da je jasna namera Mandića i Kneževića, negirajući da je imao bilo kakve kontakte sa Slavkom Nikićem.

Ustvrdio je da radi u skladu sa zakonom.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво