Referendum u Sloveniji sve izvesniji

Slovenačka vladajuća koalicija prihvatila apel opozicije da se raspiše referendum o graničnom sporazumu s Hrvatskom. Referendum izraz nespremnosti vlade i traženje zaklona iza "narodne volje", ocenjuje deo opozicije i eksperti.

Stranke vladajuće koalicije u Sloveniji pridružile su se pozivu opozicije da se raspiše nacionalni referendum o graničnom sporu s Hrvatskom.

Četiri stranke vladajuće koalicije - Socijaldemokratska stranka premijera Boruta Pahora, Zares, stranka penzionera DeSUS i Liberalnodemokratska stranka saopštile su da će ratifikovati Sporazum za rešavanje graničnog spora sa Hrvatskom samo ako dobiju podršku većine Slovenaca na referendumu koji se očekuje početkom sledeće godine.

Vladajuća koalicija očekuje da će građani podržati Sporazum.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi 48,5 odsto građana podržalo Sporazum, dok je 14,6 odsto neodlučno. Ranije je većina građana Slovenije bilo protiv Sporazuma.

Ocenjuje se da će se, ako Sporazum ne dobije podršku većine, postaviti pitanje legitimnosti slovenačke vlade, imajući u vidu da je rešavanje graničnog spora s Hrvatskom bio jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Kritika Janeza Janše

"Odluka slovenačke vlade da ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlament pošalje tek nakon odluke ustavnog suda i savetodavnog referenduma znači naknadno priznanje da je sporazum za Sloveniju loš", ocenila je prethodno opoziciona Slovenska demokratska stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Janšina stranka je uverena da arbitražni sporazum neće dobiti podršku birača iako ga "kao državnu propagandu promovišu vodeći mediji".

Arbitražni sporazum ne osigurava direktan dodir s otvorenim morem, što se može zaključiti po formulaciji iz tačke 3 Sporazuma.

"Navedeni termin ne znači kontakt s otvorenim morem nego prolaz prema otvorenom moru, što znači da će u arbitraži Slovenija ostati bez teritorijalnog kontakta koji je imala u vreme bivše Jugoslavije", navode u stranci Janeza Janše.

"Predlog vladajuće koalicije da se raspiše savetodavni referendum o arbitražnom sporazumu za rešavanje graničnog spora sa Hrvatskom predstavlja beg od odgovornosti", izjavio je agenciji STA doajen slovenačke politike France Bučar.

Istakavši da ne podržava referendum, Bučar je rekao da on predstavlja izraz naspremnosti vlasti da preuzme odgovornost za tako ozbiljna pitanja kao što je arbitražni sporazum, odnosno uređivanje granice sa Hrvatskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво