Pupovac: Predlog zakona o ratnim veteranima neprihvatljiv za Srbe

Predloženi zakon o ratnim veteranima neprihvatljiv je za Srbe u Hrvatskoj jer se njime žele ozakoniti neka pitanja koja su bila deo ratne propagande, izjavio je predsednik SDSS i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Pupovac je u izjavi za Radio Beograd rekao da su predstavnici Srba o tome obavestili vladajući HDZ i premijera Andreja Plenkovića, čiju vladu podržavaju.

"Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile deo ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i drugima, koje su na bilo koji način bile obuhvaćene ratnim raspadom zajedničke države", naveo je Pupovac.

Ocenio je da to ne može biti dobro za međudržavne odnose, u ovom slučaju Hrvatske i Srbije, ne može biti dobro ni za međuetničke odnose u Hrvatskoj između Hrvata i Srba, a ne može biti dobro, kaže, to da se Hrvatska neprestano vraća u ratnu priču i održava ratnu priču i zaoštrava ratnu priču.

Sasvim je sigurno, smatra Pupovac, da što se tiče Kluba poslanika manjina, odnosno SDSS-a, naš stav neće biti promenjen.

"Očekujemo u tom pogledu da se konačna verzija zakona još jednom razmotri na valjan način, na način koji će voditi računa o svim posledicama koje on može proizvesti", ukazao je Pupovac, koji je i poslanik u Saboru.

On je objasnio da spornog teksta nema mnogo i dodao da se u uvodnim odredbama izriču kvalifikacije o oružanoj agresiji Srbije i BiH.

Nema sumnje, dodao je, da će takve formulacije narušiti ionako loše odnose koje Hrvatska ima sa svojim susedima - Srbijom, BiH pa i Crnom Gorom.

"Moram priznati da ne razumem tu vrstu pameti koja je unela tu odredbu u zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regionu sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država, u odnosima među narodima, pri čemu svako ima svoje viđenje stvari, svoje iskustvo, svoje stradanje, i svoju vizuru, a to onda može biti spirala koja će još jednom umesto stabilnosti, umesto mira, poverenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno", naveo je Pupovac.

O spornim formulacijama predloženog zakona o ratnim vetranima, koji je vlada Andreja Plenkovića usvojila letos na svečanoj sednici u Kninu, a koji je pre dva dana usvojeni na nadležnom parlamentarnom odboru, govorio je sinoć u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

broj komentara 0 pošalji komentar