Džihadisti iz BiH drže poslednja uporišta ID u Siriji?

Sirijska vojska, borci libanskog Hezbolaha i iranske revolucionarne garde započeli su oslobađanje sirijskog grada Majadin, koji se smatra za jedno od poslednjih uporišta Islamske države, a u njemu se nalaze skoro svi džihadisti iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Kako navodi portal Večernji, prema izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, nakon velike pobede nad Islamskom državom u gradu Deir ez Zor, sirijska vojska kontroliše više od 85 odsto sirijske teritorije.

Zajedno sa Hezbolahom, revolucionarnom gardom Irana, nakon oslobođenja Deir ez Zora, sirijski vojnici su krenuli prema Majadinu, koji je, uz pojedine delove Rake, poslednje uporište terorista Islamske države.

Navodi se da je Majadin specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije.

Bosanski portal je od sirijske bezbednosne službe dobio informaciju da je u borbi za Deir ez Zor poginuo i Amer Džinić, džihadista iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine. On je u džihad otišao s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Navodi se da je najmlađi brat Almir uspeo da pobegne iz Sirije, ali je uhapšen na sarajevskom aerodromu u julu 2016. na osnovu poternice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog dela organizovanja terorističke grupe radi terorizma.

Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio uprkos poternici koja je za njim bila raspisana.

U poslednjih mesec dana, prema izvorima zapadnih obaveštajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir ez Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH.

"Da je kraj Islamske države u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli da prebacuju novac sa teritorija koje su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske", saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво