Parlament RS – poslanicima opozicije izrečena mera udaljenja, nastavak u maloj sali

Vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske nije prihvatila uslove koje je postavila opozicija za nastavak sednice i poslanici opozicije su ponovo fizički blokirali govornicu u skupštinskoj sali. Predsednik parlmenta izrekao im je meru udaljenja, ali su oni i dalje raspoređeni oko mesta gde sedi rukovodstvo parlamenta. Vladajuća većina je sednicu parlamenta nastavila u maloj sali i usvojila više zakonskih predloga.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izrekao je meru udaljvanja sa sednice poslanicima opozicije koji su fizički blokirali rad parlamenta, ali su poslanici opozicionih stranaka i dalje raspoređeni oko mesta gde sedi rukovodstvo parlamenta.

Skupštinsko zasedanje je prekinuto, a Čubrilović je najavio da će biti nastavljeno "kada se za to stvore uslovi i to s onim poslanicima koji žele da rade".

"Nikada nisam mislio da ću se naći u ovakvoj situaciji", kazao je Čubrilović novinarima, dodavši da je "zbog očuvanja digniteta parlamenta bilo neophodno da izrekne meru udaljavanja sa sednice poslanicima opozicije".

Prema njegovim rečima, niko nema pravo da sprečava rad Narodne skupštine, jer je "RS važnija i od vlasti i od opozicije".

Čubrilović je naveo da su poslanici opozicije pred vladajuću većinu postavili ultimativne uslove, među kojima je i zahtev da se izveštaj revizije o stanju budžeta u prošloj godini razmatra na ovoj sednici, što, prema njegovim rečima, nije moguće.

Rasprava o toj spornoj tački mogla bi da se održi na narednoj sednici.

Dok se predsednik paralamenta u skupštinskom holu obraćao novinarima, poslanici opozicije zahtevali su da praznu skupštinsku salu napuste i snimatelji RTRS koji su radili na direktnom prenosu.

Nešto kasnije, vladajuća većina je u maloj sali Narodne skupštine RS nastavila sednicu, na kojoj je prihvaćena ostavka glavnog revizora RS Duška Šnjegote i njegovog zamenika Darka Pejića. Toj sednici nisu prisustvovali poslanici opozicije, ali su se ovim povodom obratili u skupštinskom holu.

Opozicija je sinoć fizički blokirala rad parlamenta, što je nastavila danas pošto nisu ispunjeni njeni zahtevi.

Predstavnici opozicije najavili su da neće odustati od fizičke blokade parlamenta, dok vladajuća većina "ne prestane sa terorom u parlamentu", ne poštujući poslovnik o radu parlamenta, zakone i Ustav.

Razlog za nezadovoljstvo opozicije je povlačenje s dnevnog reda izveštaja Glavne službe za reviziju u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je posle objavljivanja izveštaja podneo ostavku na tu funkciju nakon što je to od njega zatražio predsednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku "ličnim, moralnim i profesionalnim potezom".

Opozicija zahteva i da ministri odgovore na sva do sada postavljena poslanička pitanja na koja nisu dobili odgovor.

Osim toga opozicija traži da se u Službenom glasniku objavi odluka parlamenta RS iz jula 2015. godine o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

U međuvremenu, Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je da je u Republici Srpskoj trenutno na vlasti poslednji "autokratski režim" na Balkanu, koji, kako je navedeno, mora biti srušen institucionalnim ili vaninstitucionalnim putem.

Takođe, Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini odbacila je navode Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je ta ambasada "osmislila scenario rušenja parlamenta Republike Srpske".

"Ovi neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti. Teorije zavera, kao što je ova, samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju", rečeno je za regionalnu N1 televiziju iz američke ambasade.

SNSD je prethodno saopštio da je opozicija u RS fizičkom blokadom rada parlamenta RS "krenula u najopasniju avanturu do sada – rušenje parlamentarne demokratije, a time i Republike Srpske".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво