Izetbegović: Čović je doveo u zabludu javnost u BiH i Hrvatskoj

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsedavajućeg Predsedništva Dragana Čovića da je u ponedeljak na sastanku sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović izneo stavove o gradnji Pelješačkog mosta koji su suprotni zvaničnim stavovima Predsedništva BiH.

Bakir Izetbegović je istakao da je na taj način Dragan Čović "doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost".

"Nije istinita tvrdnja da 'što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješačkog mosta'. Stvari su upravo obrnute", saopšteno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Podsetio je na zvančan stav Predsedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji glasi: "Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rešavanja otvorenih pitanja u vezi sa identifikovanjem morske granične linije između dve države".

"O navedenom stavu su tada obavešteni i najviši zvaničnici Hrvatske", dodaje se u saopštenju.

Izetbegović je naglasio da Čović, koji je trenutno predsedavajući Predsedništva BiH, ima ustavnu obavezu da zastupa zvanične službene stavove i interese Bosne i Hercegovine, kao i da "svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja".

"Nedopustivo je da predsedavajući Predsedništva BiH, umesto obavezujućeg zastupanja interesa Bosne i Hercegovine, zastupa interese druge države i nastoji da opravda postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i dugoročnim interesima BiH", naglasio je Izetbegović.

Bošnjačka strana se protivi izgradnji Pelješačkog mosta, ističući da bi na taj način BiH bio zatvoren koridor prema otvorenom moru, što je suprotno međunarodnim konvencijama, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na Jadransko more.

Bošnjačka strana traži da se utvrdi granica između BiH i Hrvatke na moru kod Neuma, kao i da se postigne dogovor o koridoru za BiH prema otvorenom moru, dok hrvatska strana u BiH smatra da ne postoje nikakve prepreke za gradnju Pelješačkog mosta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара