Dikić se žali na bolove, sudija odbila da ukine pritvor optuženima

Viši sud u Podgorici odbio je predlog odbrane za ukidanje pritvora za četvoro optuženih da su deo kriminalne grupe koja je oktobra prošle godine navodno pripremala terorističke napade u Crnoj Gori, sa ciljem nasilne smene vlasti i sprečavanja pristupanja NATO.

Branioci optuženih srpskih državljana Branke Milić, Dragana Maksića i Srboljuba Đorđevića, koji su u pritvoru od oktobra prošle godine, smatraju da "nema osnova" za zadržavanje pritvora, što je bio stav i advokata člana opozicionog Demokrarskog fronta (DF) Mihaila Čađenovića, koji je u zatvoru od februara ove godine.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je od suda da odbaci zahteve odbrane, jer ocenjuje da optuženi i dalje mogu da utiču na svedoke, da "organizacija opisana u optužnici i dalje postoji", jer su na slobodi njeni oganizatori, ruski državljani Vladimir Popov i Eduard Šišmakov, te da postoje članovi grupe koji još nisu otkriveni.

Sudija Suzana Mugoša je prihvatila stav tužioca i odbila zahteve odbrane o ukidanju pritvora.

Sudija je ranije danas odbacila zahtev za medicinsko veštačenje optuženog Miloša Jovanovića (29) iz Smedereva, koji se po sopstvenoj odluci brani sam.

Advokati sumnjaju da je Jovanović sposoban da aktivno učestvuje u sudskom procesu. Jovanović, koji se brani slobode i preti mu kazna do osam godina zatvora, pred sudom je kazao da je "u teškom depresivnom stanju" i priznao da se lečio od bolesti zavisnosti, odvikavao od upotrebe tableta za smirenje.

Sudija je, međutim odbila taj zahtev uz obrazložnje da on nije "utemeljen u zakonu, da odbrana nije dostavila medicinsku dokumentaciju", te da kod suda "ne postoji sumnja" o sposobnosti Jovanovića za svjedočenje.

Jovanović je do sada uz penzionisanog komandanta srpske žandarmerije Bratislava Dikića, jedini iznio odbranu na suđenju koje je počelo sredinim prošle sedmice.

On je po optužnici "postupao po uputstvima" organizatora plana koji je podrazumevao hapšenje i likvidaciju nekadašnjeg premijera Mila Đukanovića, po zadacima koje je direktno dobijao od zaštićenog svedoka crnogorskog tužilaštva Aleksandra Sinđelića.

Jovanović je negirao krivicu i ranije sopštio da je u Podgoricu došao par dana posle hapšenja grupe osumnjičene za pokušaj terorizma, a sa zadatkom da "pirotehnikom i molotovljevim koktelima ruinira" zgradu, bivše sedište DF-a.

On je kazao da to nije učinio, da je zadatak prihvatio zbog novca, te da je Sinđelić jedini od optuženih koga poznaje.

Jovanović je, međutim sudu ispričao da je od Sinđelića čuo za plan nasilne smene vlasti, da mu je zaštićeni svedok saopštio da "Đukanović ne sme da pobedi na izborima", da "treba da bude uhapšen ili eventuano ubijen", ali da je sve doživeo kao "veliku glupost", jer se "država ne ruši tako lako".

Umešanost u navodnu, osujećenu, rusku zaveru ranije je negirao i Dikić, zbog čijeg zdravlja je suđenje prošle sedmice odloženo, danas prekidano i pri kraju radnog vremena i skraćeno, jer se penzionisani policajac žali na "jake bolove".

Suđenje se nastavlja u sredu 13. septembra u 9 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара