Plenković: "Za dom spremni" neprihvatljiv poklič

Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da ustaški poklič "za dom spremni" nije legalizovan i da on za njega nije prihvatljiv.

Plenković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima rekao da da je pitanje natpisa "za dom spremni" na grbu udruženja HOS rešeno.

"Našli smo rešenje tako da je ploča premeštena iz Jasenovca u Novsku. Tako smo rešili prvu fazu ove teme. Druga faza je sistemsko regulisanje korišćenja simbola totalitarnih sistema. To pitanje nažalost nije regulisano", naveo je hrvatski premijer.

Podsetio je na osnivanje Komisije za suočavanje s prošlošću i dodao da je sa članovima dogovoreno da se intenzivira njihov rad.

"Komisija će raditi na preporukama za celovito zakonsko rešenje koje će nakon njihovog izveštaja vlada predložiti Hrvatskom saboru. Tada ćemo rešiti pitanje korištenja simbola kao što su "za dom spremni", ali i svih ostalih", rekao je Plenković i dodao da takve teme Hrvatsku konstantno vraćaju nazad.

Premijer tvrdi i da taj pozdrav nije legalizovan.

"Nema nikakvog novog rešenja niti akta koji bi bio konstitutivan za nešto novo. Reč je o tek tehničkom usklađivanju i trijumfalizam od pojedinih pripadnika HOS-a nije primeren", naglasio je Plenković.

Dodao je da su razgovarali sa svojim partnerima u HNS-u i da su oni bili upoznati s procesom dešavanja problema u dve faze.

Osvrnuo se i na korištenje pozdrav "Za dom spremni" na konferenciji HOS-ovaca.
"Ja nisam pratio tu konferenciju. Ako se pozdrav koristio na način da se neko vređa, siguran sam da će policija utvrditi sve okolnosti", naglsio je premijer.

Upitan da li njega lično vreća taj poklič, premijer je rekao da je za njega ZDS neprihvatljiv.

"Za mene taj pozdrav ima predominantne konotacije vezane uz NDH i zato mi nije prihvatljiv", poručio je Plenković.

Komentarišući izjavu hrvatske predsednice koja je kazala kako je za nju "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, premijer je rekao: "Da ne osećam da ova tema deli javnost, ne bih osnovao Komisiju".

Osvrnuo se i na pismo koje su ranije danas Majke Srebrenice poslale Kolindi Grabar Kitarović, rekavš da mora da prizna da zbog niza aktivnosti danas nije imao priliku da se upozna sa njegovim sadržajem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво