Tito "proteran" sa trga u Zagrebu

Odbornici Gradske skupštine Zagreba doneli su, nakon višesatne rasprave završene iza ponoći, odluku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Večernji list piše da je time Trg Maršala Tita, za koji navodi da je jedan od nalepših zagrebačkih trgova, otišao zauvek u istoriju.

Kako prenosi agencija Hina, za odluku je glasalo 29 odbornika, 20 ih je bilo protiv, a jedan uzdržan. 

Odluka je doneta nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine tvrdili da je Tito, iako antifašista, bio diktator, a predstavnici manjine da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.

Jedan od predlagača promene imena trga Zlatko Hasanbegović, gradski odbornik stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku ocenio je ovo kao istinski istorijski trenutak.

"Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sediti titoistička većina", rekao je Hasanbegović u završnoj reči.

Dodao je da je odluka "malena i zakasnela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istakao je da niko ne želi da umanji važnost maršala Tita od 1941. do 1945.

"Ali zna se gde je bila Hrvatska, gde je bio Tito, kako je završio Drugi svetski rat", rekao je Bandić.

Pozvao je Vladu Hrvatske da sklone sva obeležja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo, te je pozvao pripadnike Hrvatskih oružanih snaga da sklone ploču iz Jasenovca.

Rajko Ostojić, u ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Napred Hrvatska je rekao da se ovim "očito želi maskirati ekonomska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svedočimo".

U ime Kluba HDZ-a Ivan Ćelić je rekao da je Tito, iako je bio čelnik antifašističkog pokreta, nakon Drugog svetskog rata bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i sve zločine koje je taj režim počinio.

Petar Paradžik, predsednik Veća Donji Grad, kojem teritorijalno pripada ovaj trg, izjasnio se protiv promene naziva.

Razlog što je protiv promene je, kaže, to što zna ko i zbog čega traži tu inicijativu.

"Želite zavesti da slavimo pozdrav 'Za dom spremni', da slavimo ustašiju i NDH. To mi smeta", rekao je Paradžik.

Rasprava o promeni imena trga trajala je gotovo četiri sata, a ukupno je sednica trajala oko 16 sati.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи