Jutarnji: Za skidanje ploče u Jasenovcu neće se čekati zakon

Hrvatska vlada neće čekati donošenje posebnih zakona kako bi uklonila spornu ploču sa ustaškim pokličom u Jasenovcu, već će to učiniti na osnovu aktuelnh zakona i u najskorije vreme, piše "Jutarnji list".

"Spomen-obeležje poginulim braniteljima će ostati, ali na ploči neće biti ustaški pozdrav 'za dom spremni' koji je sada deo amblema Udruženja branitelja HOS-a", rekao je za zagrebački dnevnik visokopozicionirani HDZ-ovac, blizak saradnik premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Sagovornik Jutarnjeg lista kaže da se za rešenje ovog problema ne može čekati donošenje novog zakona, tim pre što se oko sporne ploče stalno podižu političke tenzije, a koalicioni partneri HDZ dovode u vrlo neugodnu situaciju.

Pomenuti izvor, međutim, nije mogao da govori o detaljima budući da su se, kako se navodi, oko zakonskog uporišta na osnovu kojeg će se zameniti ploča u Jasenovcu juče vodile konsultacije u vladi i vrhu vladajuće HDZ.

On je kazao da će rešenje biti na tragu izjave koju je dao premijer Plenković da će se naći zakonit način za promenu ploče.

Konačni stav koji će vlada zauzeti po pitanju isticanja simbola i pozdrava fašističkog režima zasigurno će biti uklopljen u odgovor na interpelaciju SDP-ovih saborskih zastupnika upućenu još u taprilu.

Jutarnji list podseća da je na interpelaciju već trebalo dati odgovor, ali je to odložila kriza vlade, odnosno raspad koalicije HDZ-a i Mosta, a na to su se nadovezali lokalni izbori, potom formiranje nove vladajuće koalicije između HDZ-a i HNS-a i najzad letnja paza u Saboru.

Inače, sporna spomen ploča ponovo je glavna tema svih hrvatskih medija koji, sudeći po sinoćnjoj izjavi premjera Andreja Plenkovića da se traži rešenje koje neće biti na štetu HOS-a i neće vrećati jasenovačke žrtve, mogu samo da nagađaju na koji način će se okonačati ova situacija koja nimalo ne ide na ruku premijeru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво