Linta: Srbi nisu piromani, treba da reaguje EU

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na Evropsku uniju da pošalje poruku hrvatskim vlastima da je neprihvatljivo da se tragedija koju su izazvali požari koristi u javnosti kako bi se Srbi ponovo proglasili dežurnim krivcima i kolektivno optuživali za terorizam.

Miodrag Linta je u izjavi za javnost ocenio da se u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana dodatno razbuktava mržnja prema Srbima, jer ih deo hrvatskih medija, javnih ličnosti i velik broj Hrvata na društvenim mrežama optužuju da namerno podmeću požare.

"Sve više se stvara atmosfera da je svaki Srbin potencijalni piroman što može dovesti do fizičkog obračuna sa preostalim Srbima i napada na njihovu imovinu", upozorio je Linta u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, očigledno da "proustaške snage u Hrvatskoj nastoje da tragediju koju su izazvali požari iskoriste za dodatno širenje antisrpske histerije s ciljem da preostali Srbi u strahu da svoju bezbednost i bezbednost svoje imovine donesu odluku da se isele ili asimiluju".

"Proustaške snage i veliki deo Hrvata ne uzimaju u obzir činjenicu da je ovog leta bilo više od 200 požara i da se dosada za svega 10-ak njih zna uzrok", napominje predsednik Saveza Srba iz regiona.

Ukazuje i da se u Hrvatskoj nedovoljno ističe da je sedam požara u Dubravi kod Šibenika krajem jula namerno podmentula 51-godišnja Hrvatica koje je uhvaćena, kao i da su veliki požar u selu Brgud kod Benkovca, u kome većinom žive Srbi, podmentule dve Hrvatice zbog međunacionalne mržnje.

"Nameće se po sebi pitanje da li proustaške snage namerno izazivaju požare da bi mogli da ponovo optuže Srbe da mrze Hrvate i da hoće da unište Hrvatsku", rekao je Linta.

Navodi i da u ostalim članicama Evropske unije nije dopušteno da se vređaju i omalovažavaju pripadnici nacionalnih zajednica i manjinskih naroda.

Takođe, apeluje na Evropsku uniju da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da u razumnom roku sprovedu profesionalnu i nepristrasnu istragu i utvrde prave uzroke brojnih požara u Hrvatskoj tj. da li su izazavani namerno ili slučajno iz nepažnje od strane pojedinaca ili grupa ili su u neki drugi uzroci gde nije u pitanju ljudski faktor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара