Rumunija, kontroverzan predlog ministra, predsednik protiv

Ministar pravde Rumunije Tudorel Toader predložio je mere reorganizacije pravosudnog sistema, koje je predsednik te zemlje Klaus Joanis nazvao napadom na vladavinu prava kojim bi Rumunija bila vraćena deceniju unazad, javlja "Rojters".

Rumunija važi za jednu od najkorumpiranijih zemalja EU, zbog čega je njen pravosudni sistem pod posebnim nadzorom Brisela, navodi agencija Rojters.

Između ostalog, promene koje je predložio Toader odnose se na način na koji se postavljaju vrhovni tužioci, a uključuju i formiranje specijalnog tela nadležnog za krivična dela koja počine sudije.

"Predlozi... predstavljaju napad na vladavinu prava, na nezavisnost i pravilan rad pravosuđa, kao i na borbu protiv korupcije", istakao je Klaus Joanis u saopštenju.

"Ukoliko vlada usvoji ovu mešavinu mera, a parlament ih odobri, biće izbrisani napori Rumunije koji traju duže od deset godina, a pravosudni sistem će se vratiti u vremena kada je bio podređen politici", rekao je Joanis.

Po rumunskom zakonu, predsednik postavlja glavne tužioce pošto ih predloži ministar pravde a njihov izbor dobije neobavezujuće odobrenje Vrhovnog saveta sudija, koji vodi brigu o nezavisnosti sudstva.

Toader je predložio i da ministar pravde, čije postavljenje predstavlja političku odluku, od saveta preuzme kontrolu nad inspekcijskim telom za sudski sistem.

Analitičari i sudije ističu da bi tako nešto dovelo do političkog mešanja u rad pravosudnog sistema, a kancelarija vrhovnog tužioca je saopštila da predlozi ministra predstavljaju znak za uzbunu i da tužioci o njima nisu konsultovani, navodi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара