Makedonska vlada: Nismo prisluškivali Srbiju

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao je, posle sednice vlade u Skoplju, da Makedonija "nije špijunirala Srbiju", javlja portal Plusinfo.

"Makedonska vlada nije imala nameru, nije naredila i nije vršila obaveštajne aktivnosti protiv susednih zemalja, uključujući i Srbiju", rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Dimitrov je, takođe, demantovao i tvrdnje Beograda da je "Makedonija pokrenula obaveštajnu ofanzivu protiv Srbije uz pokroviteljstvo stranog faktora".

Šef makedonske diplomatije odbio je da dalje ulazi u spekulacije, najavljujući da će u sredu telefonom razgovarati sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, pošto ranije nije uspeo da ga dobije.

Rekao je novinarima da "makedonske institucije rade isključivo u interesu građana Republike Makedonije i saglasno ustavnim nadležnostima". 

Dimitrov je naglasio da Makedonija nije u poziciji da ima neku odlučujuću ulogu po pitanju prijema Kosova u Unesko.

Naveo je da je to pitanje "važno i za našeg suseda Srbiju i za našeg suseda Kosovo", koji, navodi, imaju suštinski različit odnos prema tom pitanju.

"Sve to moramo da imamo u vidu i nikako ne smemo da dođemo u situaciju da imamo nekakvu vodeću ulogu", neveo je Dimitrov i naglasio da će se Skoplje po tom pitanju, pre svega, voditi interesima Makedonije.

"Ne znamo kada će ovo pitanje da bude na dnevnom redu, moguće na jesen, do kada mnoge stvari, a možda i stavovi uključenih strana, mogu da se promene", rekao je šef makedonske diplomatije.

Ranije danas, list Blic je javio da nije poznato da li će makedonska vlada, posle povlačenja srpskih diplomata, uzvratiti recipročnim merama. 

Prethodno je makedonska agencija Meta prenela da vlada u Skoplju na današnjoj sednici neće raspravljati o diplomatskom incidentu sa Srbijom, kao i da neće biti dodatnih reakcija na tvrdnje Beograda da se u Makedoniji "vode ofanzivne obaveštajne aktivnosti protiv Srbije".

Vlada Makedonije ostaje pri juče donesenom stavu i pozdravlja najave Beograda o "očuvanju prijateljskih odnosa i vraćanju stanja u uobičajene okvire", prenela je ranije danas agencija Beta.

O slučaju povlačenja srpskih diplomata iz Skoplja, večeras će u TV Dnevniku RTS-a govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Srbija je u nedelju posle podne hitno povukla zaposlene iz Ambasade Srbije u Makedoniji i zatražila da se poveća bezbednost, a Blic je ranije objavio da su makedonske službe pratile i nezakonito "obrađivale" srpske diplomate.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će se sledeće nedelje u Skoplje vratiti zaposleni u Ambasadi koji se bave konzularnim pitanjima i istakli da je konzularna pomoć dostupna svim građanima Srbije u Makedoniji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da će se ambasadorka u Skoplje vratiti najverovatnije u septembru, a da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. Blic navodi da je razgovor Vučića i Zaeva zakazan za 12 časova.

Inače, Dačić je rekao i da će se on čuti sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom, kao i da će premijerka Ana Brnabić imati priliku da se ovih dana sretne sa Zaevom na jednom međunarodnom skupu, prenosi Tanjug.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво