Požar besni u Dalmaciji, evakuacija kod Drniša

Požari besne širom Hrvatske, najteže kod Drniša, gde je objavljen poziv na evakuaciju stanovništva. Vatrena stihija stigla je i do auto-puta između Benkovca i Pirovca, zbog čega je za saobraćaj zatvorena ta deonica u oba smera, a kolona vozila kod naplatne stanice Benkovac u smeru ka Dubrovniku duga je oko četiri kilometra. Privedeni osumnjičeni za podmetanje požara kod Knina, među kojima su i srpski državljani.

Služba civilne zaštite kod Drniša objavila poziv na evakuaciju. U saopštenju se ističe da svako ko ostane, ostaje na sopstvenu odgovornost.

Kritično je i kod naselja Popovići u okolici Benkovca, a planuo je i požar na području Trbounja kod Drniša, gde se evakuiše stanovništvo, prenosi portal Indeks

Vazdušne snage i dalje deluju na velikim požarištima kod Kistanja i Pristega gde ulažu i maksimalne napore kako bi do mraka primirile stanje na požarištima. 

Između Omiša i Makarske, na predelu Dubci nedaleko sela Slime, uveče je planula borova šuma, a prema prvim informacijama požar se kreće u smjeru naselja Pisak, ali vatrogasci ulažu napore i kuće trenutno nisu ugrožene.

Tokom popodneva na auto-putu kod Benkovca nastao haos zbog požara koji je stigao sve do kolovoza.

Kako navodi Indeks, o razmerama panike koja se stvorila svedoče fotografije i snimci sa lica mesta, gde se vidi kako vozači okreću automobile i čak voze u suprotnom smeru, bežeći od vatrene stihije.

"Bilo je užasno, nigde ni policije, koja mi je spustila slušalicu dok sam im objašnjavala da je haos i da nekoga pošalju", navela je sa lica mesta čitateljka hrvatskog portala.

U smeru ka Zagrebu zatvorena je deonica A-1 između čvorišta Šibenik i Pirovac, a kolona vozila kod čvorišta Šibenik prema Zagrebu duga je oko tri kilometra, javlja Hina.

Zbog požara je zatvoren i državni put DC-27 Benkovac–Stankovci u Pristegu, DC-59 između Knina i Pirovca u Kistanju i svi prilazni županijski i lokalni putevi, kao i županijski put Perušić Benkovački – Kolarina i lokalni put Vrana–Ceranje, saopštio je Hrvatski auto-klub (HAK).

Privedeni osumnjičeni za podmetanje požara, među kojima su i Srbi

Policija u Kninu privela je nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa požarima na tom području Šibensko-kninske županije, objavio je portal ŠibenikIN, pozivajući se na policijske izvore.

Indeks prenosi da je uhapšeno šest osoba, od kojih su dvojica državljani Srbije.

Sa druge strane, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je medijima rekao da je zbog izazivanja požara kod Kistanja uhapšeno sedam osoba.

Uhapšene je policiji prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a reč je o petorici maloletnika i jednom 18-godišnjaku, navodi portal.

Kako precizira, četvorica su iz obližnjeg sela Radica Donjih, a ostala dvojica državljani Srbije, njihovi rođaci koji leti dolaze u selo.

Mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrsnici Kistanje-Knin-Oklaj primetila je radnica Nacionalnog parka Krka koja je to prenela čuvarima prirode u parku, nakon čega je nadzornik NP Krka zaključio da je reč o skupu lokalnih momaka i odlučio da ih pronađe.

Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu priznali da su zapalili vatru, prenosi ŠibenikIN navode izvora bliskog istrazi.

Mladići su nadzorniku rekli da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak, da se ona otela kontroli i da su je uzalud pokušali ugasiti, pa su potom pobegli. 

Oni su navodno odranije poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu zaštitu.

Božinović je rekao da se ne može isključiti da je požar podmetnut i da se prema pojedincima sprovode istražne radnje zbog požara u Kistanjama.

Dodao je dodao da ampule pronađene na požarištu ne sadrže zapaljivi materijal, već je reč o epruveti sa pisanim porukama, svojeversnoj dečjoj igri.

Borba sa vatrom odvoja se i kod Zadra, u mestima Lepuri i Pristeg i na Vrani.

Kako navodi Hrvatska radio-televizija, područje koje se nalazi oko naseljenog dela je minirano i tamo vatrogasci ne ulaze. Gasi se samo iz vazduha kako bi se sprečilo širenje vatre prema plantažama vinograda i prema naseljenom delu.

Mesto zahvaćeno požarom je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, izmiče kontroli jer je teren delom nepristupačan, a duva jaka bura. Još uvek nema govora o saniranju rubova mesta koja je zahvatio požar, ističe HRT.

Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuisali stanovnike zaseoka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gde se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1.30, a jutros je bio proglašen lokalizovanim.

Protivpožarne jedinice hrvatskog ratnog vazduhoplovstva uspele su da spreče širenje požara prema kasarni Zemunik kod Zadra.

Spaseni su i improvizovani stambeni civilni objekti u neposrednoj blizini kasarne.

Na području Benkovca, uz avione, na gašenju požara angažovano je i 96 hrvatskih vojnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво