Skoplje i Podgorica šalju nove abasadore

Crna Gora će narednih dana krenuti u proceduru postavljenja novog ambasadora u Beogradu, a Makedonija je već počela taj proces. Nezvanične informacije o kandidatima za crnogorske ambasadore u Beogradu i Prištini.

Za razliku od Podgorice, gde u vladajućem DPS-u postoji politička spremnost da se pozitivno odgovori na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, ali se konkretne mere tek čekaju, u Skoplju je već otpočeo proces imenovanja novog ambasadora. 

Kabinetu predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog već je uputio poziv vladi premijera Nikole Gruevskog da počne konsultacije o imenovanju novog ambasadora u Beogradu, piše list "Danas".

"Danas" nezvanično saznaje da su nesuglasice između Crvenkovskog i Gruevskog donekle prevaziđene i ministar inostranih poslova Antonio Milošoski je počeo sa procesom imenovanja novog ambasadora.

Ambasador Crne Gore u Prištini 

Kandidat za crnogorskog ambasadora u Beogradu je član senata Državne revizorske institucije Dušan Mrdović, a za ambasadora u Prištini generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Radovan Miljanić, prenosi agencija "FoNet" nezvanične informacije iz Podgorice.

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova navodno planira da najkasnije do marta uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom.

Izvesno je, takođe, da se Anka Vojvodić, doskorašnji ambasador u Srbiji, neće vraćati u Beograd nakon što je proglašena nepoželjnom u znak protesta zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova.

Miljanić je međutim rekao da "nema nikakvih saznanja" da će uskoro biti imenovan za ambasadora u Prištini.

Navodnu nameru ministarstva inostranih poslova da ga odredi za ambasadora u Beogradu nije mogao da potvrdi ni Mrdović, koji je rekao da "sa vladom o tome nije bilo nikakvog kontakta".

DPS: Srbija se kaje

Član predsedništva DPS-a Miodrag Vuković je najavio da će u narednih nekoliko dana šef diplomatije Milan Roćen krenuti u proceduru imenovanja kandidata za budućeg ambasadora u Beogradu.

Vuković naglašava da taj proces neće dugo trajati i da bi, ako od njegove volje zavisi, voleo da se novi ambasador nađe u Beogradu "već sutra".

Kritikujući srpske vlasti da su proterivanjem ambasadorke Anke Vojvodić udovoljavale nacionalističkim strujama, Vuković je rekao da se nada da će obe strane to brzo zaboraviti i prevazići.

"Malo je neuobičajeno da Srbija poziva svoje susede da predlože nove ambasadore, nakon što je proterala stare. Ispada da je za pogoršanje naših odnosa bila kriva jedino jedna dama, Anka Vojvodić", rekao je Vuković.

"Srbija se očigledno kaje zbog tog nediplomatskog i nepromišljenog poteza i to je u redu. Mi ćemo biti konstruktivni", zaključio je Vuković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво