Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU

Vlada Makedonije saopštila je da će, prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku, imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije.

Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama. Kada postoje osetljiva pitanja između naših suseda, Makedonija će uvek slediti državne interese zasnovane na dobrosusedstvu i unapređivanju regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanju u sporove među državama, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Ovo saopštenje predstavlja odgovor makedonskih vlasti na pisanje medija o razlozima povlačenja osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju.

Tokom večeri je vlada u Skoplju pozdravila objavu zvaničnog Beograda da se zalaže za očuvanje prijateljskih odnosa i vrati stanje u odnosima dve zemlje u uobičajene okvire, i istakla da je čvrsto posvećena i da preduzima intenzivne napore u cilju rešavanja nastalih problema.

U saopštenju pres-službe se navodi da makedonska vlada ne želi da donosi ishitrene zaključke i naglašava da razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama, prenela je MIA.

"Nova makedonska vlada je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne napore u cilju rešavanja nastalih problema, unapređujući međususedske odnose, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i drugim zemaljama u okruženju. Ubeđeni smo da je to jedini način da region odlučno krene napred", piše u saopštenju.

Agencija Tanjug podseća da je makedonski premijer Zoran Zaev početkom maja rekao da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesku biti neutralna.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво