Filmski okršaj Izetbegovića i Karadžića

U Bosni i Hercegovini snima se turska serija "Alija" – o životu i delu Alije Izetbegovića. Iz Republike Srpske stižu oštre reakcije. Milorad Dodik kaže da je reč o pranju biografije i najavljuje snimanje filma o Radovanu Karadžiću. Postavlja se pitanje da li su takvi projekti uobičajeni u svetu šou-biznisa i politike, ili su u pitanju lančane reakcije ili je to pitanje estetike ili politike.

Godina 1990. nezaobilazna je u biografijama budućih nacionalnih lidera pred krvavi rasprad tadašnje Jugoslavije. Pitanje je, međutim, hoće li se u seriji o Aliji Izetbegoviću i mogućoj ekranizaciji života Radovana Karadžića naći i epizoda o antikomunističkoj koaliciji. Sve do rata ili baš pravo tamo, zajedno sa HDZ-om, vodili su BiH.

Novinar Zoran Panović smatra da svaki pravi film na tu temu u sebi mora imati jednu duboku katarzu, mada očekuje da će to biti jedna vrsta propagandističkih projekata.

Projekat "Alija" – turska mini-serija o životu prvog predsednika BiH, nije prvi u regionu. Hrvati će na velikom platnu uskoro prikazivati lik i delo Ante Gotovine. Da je i prvi predsednik RS zavredeo filmsku priču, u to je uveren Milorad Dodik. Podržava ga direktor RTRS. Ni Karadžić, koji u Hagu čeka pravosnažnu presudu, nema ništa protiv, kaže njegov advokat.

"Smatram da je to dobra zamisao, da je treba ostvariti, ali ne kao reakciju na snimanje serije o Aliji Izetbegoviću", kaže advokat Goran Petronijević.

Baš kao lančana reakcija – rat filmovima krenuo je iz Zagreba, preko Sarajeva, možda i do Banjaluke. To je put regionalnog trenda za dramaturga Dimitrija Vojnova.

"Činjenica da ličnosti o kojima se istorija još nije izjasnila i koje su kontroverzne već sada se, bez ikakve dileme, postavljaju kao teme nekih dela koja treba da im budu svojevrsni kinematografski spomenici, meni sugeriše da se te politike nisu preispitale i da se od njih nije odustalo", napominje Vojnov.

Panović ocenjuje da će to biti novi dinamit za podele na ovim prostorima.

Iako se najava za film o Radovanu Karadžiću tumači najpre kao politički stav, životna priča haškog optuženika je dramaturzima mnogo intrigantnija. Psihijatar i pesnik, nacionalni vođa i progonjeni pobornik alternativne medicine.

Prema rečima Dimitrija Vojnova, ideja serije je da se životni put Alije Izetbegovića predstavi kao muslimanski Nelson Mandela. "Mislim da će to biti projekat da se reinterpretiraju okolnosti ne samo rata nego i okolnosti koje su do rata dovele", dodaje Vojnov.

I jedino u priči o Aliji Izetbegoviću Haški tribunal neće biti filmska scenografija. Prema izjavama iz suda, te epizode spasla ga je smrt. Ante Gotovina je osuđen, pa oslobođen, a poslednju epizodu o Radovanu Karadžiću u Hagu scenaristi bi mogli da napišu tek krajem 2018, kada se očekuje pravosnažna presuda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво