SAD: Veličanje ustaštva i antisrpska osećanja u Hrvatskoj

U novom izveštaju o verskim slobodama, SAD su upozorile na veličanje Nezavisne Države Hrvatske, umanjivanje ustaških zločina i antisrpska osećanja u Hrvatskoj u 2016. godini.

U redovnom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u svetu za 2016. godinu, uključujući i Hrvatsku, Stejt department pominje bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i reditelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih verskih zajednica i nevladinih organizacija, prenosi Hina.

Vašington je, u izveštaju objavljenom u utorak, kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Savet za elektronske medije koji je suspendovao program Televizije Z-1 zbog tok-šoua u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu, jer bi "četnički vikari" mogli izaću i "zaklati" nevine prolaznike.

Pominje se i fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela, kada su navijači uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac – Istina".

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej Holokausta procenio da se radilo o između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izveštaju i dodaje se da su jevrejski predstavnici film osudili, a hvalio ga je ministar kulture Hasanbegović, navodi Hina.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar "Simon Vizental", kritikovalo je imenovanje Hasanbegovića za ministra kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi Stejt department.

Vašington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda, koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje sa ustaškim režimom iz 1946.

"Efraim Zurof, direktor jerusalimske kancelarije Centra 'Simon Vizental', rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno', da se radi o pokušaju prekrajanja istorije", stoji u izveštaju.

Stejt department pominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinilaca protiv kojih je suđenje u toku, piše u izveštaju.

Vašington upozorava i da hrvatska vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za povratkom imovine, uključujući onu u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugih", navode u Stejt departmentu i pozivaju Zagreb da ubrza rešavanje tog problema.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 17. avg 2017, 12:38)
anonymous [neregistrovani]

Relativizacija

Razliciti arsini, jer je lako upozoriti na tudje grehe i manjke. Sta cemo sa relativizacijom zlocina i broja zrtava, znaci kvalitetno i kvantitetno, u skorasnjim ratovima, od Oluje do pogroma na KiM?
Da li za to treba da cekamo pola veka da bi se priznalo?

(četvrtak, 17. avg 2017, 08:49)
anonymous [neregistrovani]

Samo neka Hrvati nastave sa velicanjem ustastva

Reko sam ja da ce Hrvati sami sebi skociti u stomak i platice debelo za drugi svetski rat Jevrei vam nece tek tako zaboraviti tu ce biti pune ruke posla a vi ce te biti poznati celom svetu u danasnje vreme za vase genocide bas zato jel ih velicate i tako mamite ljude koje ste ranije ubijali da vam se svete na demokratski nacin pa ako i preterujete nije za iskljucenje i vojno ! Hrvati su od sebe napravili vece naciste od Nemaca to ce ih kostati debelo .Samo vi pevaj te sa vasim tomsonom i kolindicom samo vi velicaj te vase genocide vidicemo dokle ce te stici i da trebate strahovati ako udje Srbija u EU vi ste tada propali .

(četvrtak, 17. avg 2017, 08:32)
anonymous [neregistrovani]

САД открила Америку

О Хрватској не треба трошити речи. Ко има очи и уши зна какво је стање тамо. И у САД је пораст фашизма, видели смо пре неки дан. Докле је довело систематско заглупљивање становништва кроз накарадне школске системе, и кроз пропагирање лажи као врлине. Што је најгоре од свега ми у Србији имамо имамо групице које величају оне који су неколико пута покушали да нас истребе, и немамо законе који би то оштро санкционисали. Јер то је велеиздаја нације.

(četvrtak, 17. avg 2017, 06:29)
anonymous [neregistrovani]

Oglašavanje SAD

Ima nas u Sjedinjenim Američkim Državama te je i te kako potrebno da se oglase SAD povodom ustaštva i nacizma. Ali bi trebalo SAD da se oglase i povodom vraćanja privatne imovine svuda u Evropi i svetu.

(sreda, 16. avg 2017, 22:27)
DR. Z [neregistrovani]

SAD

SAD samo da cuti i da se ne oglasava na Balkanu. Nisu potrebni ni pozeljni. Videli smo necemo zaboraviti. Pamticemo vraticemo kad tad.
Dr. Z.

(sreda, 16. avg 2017, 19:28)
bboris VK [neregistrovani]

Ma ne mogu da poverujem

da se neko oglasio povodom rastuceg ustastva u HR i to kritikuje. Do sad su svi sutali. Cudo nevidjeno.