Dodik: Stradanje Srba skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ustaški zločin u okolini Bihaća u leto 1941, kada je ubijeno 12.000 ljudi, bio deo osmišljenog projekta likvidacije Srba. Stradanje Srba, koje je bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo je dramatičnih razmera, rekao je Dodik uoči pomena za 12.000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog terora u Garavicama kod Bihaća, prenose banjalučki mediji.

Dodik je rekao da je projekat likvidacije Srba zaživeo u prvim mesecima ustaške vladivne i napominje da je to bio deo organizovanog projekta Hrvata toga vremena, da jednu trećinu Srba pobiju, jednu trećinu pokrste, jednu rasele.

"Za ove Srbe je, nažalost, bilo predviđeno da budu svi pobijeni. Time je promenjena etnička struktura ovoga kraja, ovde su ubijeni ne samo Srbi iz Bihaća, koji su tada bili većina u ovom gradu po statistikama, nego su dovođeni i sa prostora današnje Hrvatske, a posebno sa prostora Plitvičkih jezera, gde je značajna zajednica Srba bila, da bi bili pobijeni na mnogim drugim mestima, na Jadovnom i na Pagu. Kasnije u Jasenovcu", istakao je Dodik. 

Treba dodati, kaže i Šušnjar, Jasenovac, Glinu, Prebilovce i mnoga druga mesta gde su Srbi stradali pod ustaškom kamom.

On je rekao i da je stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. bio završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, što je deo ideologije i zvanične politike još od Nezavisne Države Hrvatske koja je u vreme Drugog svetskog rata veoma transparentno uništavala, prekrštavala, ubijala i iseljavala Srbe.

Prema Dodikovim rečima, "Oluja" je rezultat politike režima Franje Tuđmana koji nije dozvolio bilo kakvu mogućnost da se Srbi osećaju sigurnim na prostoru Hrvatske koju je on pokušao da napravi nezavisnom državom.

"Ta nezavisna država Franje Tuđmana asocirala je mnoge Srbe na nezavisnu ustašku državu, tako da je to bio rezultat upravo straha koji je vladao kod srpskog naroda, trauma koje je doživeo u Drugom svetskom ratu", poručio je Dodik.

Napomenuo je da je Hrvatska od 1995. godine pod vlašću Franje Tuđmana, etnički očišćena, bez prava Srba na imovinu, bez prava da se vrate, bez obzira što je postala članica EU.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво