Obeležavanje "Oluje" u Hrvatskoj

Dok se srpski narod seća žrtava i prognanih u "Oluji", Hrvatska obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je čestitku povodom Dana pobede i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u zemlji i inostranstvu, a posebno svim hrvatskim veteranima i učesnicima "Oluje".

Grabar Kitarovićeva u čestitki podseća da je 5. avgust 1995. "dan kada smo pod vođstvom našega prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu".

"Oluja" je obeležena polaganjem venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, gde su zvaničnici poručili da je ovo "dan odbrane od velikosrpskog režima, kada je slomljen san o Velikoj Srbiji".

Premijer Plenković je rekao da je polaganjem venaca odata "počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu domovine dali svoj život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića".

"U to vreme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i bezbednosnim okolnostima, pridonela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i da je zahvaljujući 'Oluji' došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma", naveo je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Predsednik Sabora Goran Jandroković rekao je da je operacijom "Oluja" "oslobođena skoro petina okupiranih teritorija i slomljen san o Velikoj Srbiji".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво