Pens u Podgorici

Potpredsednik SAD Majk Pens doputovao je u Podgoricu, a na aerodromu "Golubovci" dočekao ga je premijer Duško Marković sa suprugom. Pens je poručio da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana.

Pens je u Podgoricu doputovao sa suprugom kojoj je odmah po izlasku iz aviona uručeno cveće, potom su intonirane himne dveju država, a nakon toga su Pens i Marković zajednički prošli pored stroja Počasne garde Vojske Crne Gore, uz pozdrav državnoj zastavi.

"Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin sutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima u odbrani stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet i ja vam čestitam na tome", rekao je Pens na večeri koju je u njegovu čast priredio kao domaćin crnogorski premijer Duško Marković u Vili Gorica.

Pens je dodao da čestitke na članstvu Crne Gore u NATO pokazuju da SAD cene snažno savezništvo i prijateljstvo.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da veoma ceni tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD.

Pens je najviši američki zvaničnik koji je doputovao u Crnu Goru u poslednjih 100 godina od kada su dve države uspostavile diplomatske odnose.

On će sutra u Podgorici učestvovati u radu Samita Jadranske povelje.

Samit Jadranske povelje okupiće predsednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Srbije i Makedonije, kao i iz Prištine.

Jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo zemljama aspirantima da se pridruže NATO.

Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008. godine. Crna Gora je predsedavala Poveljom u dva perioda, od januara do juna 2010. i od juna do decembra 2013.

Pens će posle Samita imati kratke bilateralne susrete sa liderima ostalih zemalja učesnica, nakon čega će napustiti Crnu Goru.

Na aerodromu će ga ispratiti domaćin, predsednik Vlade Duško Marković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара