Morina uhapšen u Dubrovniku, Tirana protiv izručenja Srbiji

Fudbalski savez Albanije poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morine, osumnjičenog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu prilikom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine. Navijači Albanije protestovali ispred kancelarije Edija Rame.

Ismail Morina je u junu uhapšen u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu, navodi AP. Srpsko Ministarstvo pravde nema potvrdu da je takva odluka doneta.

Morina je osumnjičen da je, na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Velike Albanije", nakon čega je izbilo nasilje a utakmica prekinuta.

Albanska policija je sedmog oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja.

Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinu Srbiji".

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu Morina da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje.

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristimo sve institucionalne i pravne puteve", navodi se u saopštenju.

U drugom saopštenju albanskog fudbalskog saveza navodi se i da albanski premijer Edi Rama pregovara sa hrvatskim vlastima poslednja dva dana, kako se kaže, "radi konačnog rešenja tog procesa".

Ministar pravde Gazmend Bardi je, takođe, zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev Srbije uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motivisanog progona ili diskriminacije", prenosi AP.

Agencija je navela da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji Report da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo", rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.

Albansko ministarstvo pravde zatražilo je da Morina ne bude izručen a premijer Edi Rama u kontaktu je sa hrvatskim vlastima oko rešavanja slučaja, pišu albanski mediji.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара